Στήριξη της κυβέρνησης ζητεί ο Λ.Παπαδήμος εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και στήριξη της κυβέρνησης απ’ όλα τα κόμματα που μετέχουν σε αυτήν ζήτησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με το οποίο κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες των υπουργείων, εν όψει της άφιξης των ελεγκτών στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο κ. Παπαδήμος πρόκειται να επιδιώξει σύσκεψη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), ενώ η τρόικα εκτιμάται πως θα θέσει όρο να υιοθετηθούν και από τα τρία κόμματα τα μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την υλοποίησή τους στο μέλλον, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Στην αντίθετη περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα εφαρμοσθεί.

Κατά την εισαγωγική του παρέμβαση στο Υπουργικό, την Πέμπτη, ο κ. Παπαδήμος τόνισε την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων και των επόμενων μηνών, υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της».

«Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε» διεμήνυσε, σημειώνοντας: «Το 2012 θα είναι ένα δύσκολο έτος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Με την αρχή του 2012 μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι επόμενοι τρεις μήνες και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες».

«Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή με τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν» είπε ο κ. Παπαδήμος στους υπουργούς και διαμήνυσε:

«Πρέπει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα εξελιχθούν η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και η  διαβούλευση για το PSI.

«Τώρα στην πραγματικότητα ζούμε το προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον λαό μας, γιατί οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και μετά την κύρωση από τη Βουλή. Τώρα είναι η στιγμή» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας:

«Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα και άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνηθίσουν στην αντιμετώπιση δύσκολων κυβερνητικών αποφάσεων γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η εθνική ανάγκη».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s