Γερμανική πειθαρχία για 17 + 6 χώρες

 • ΒΕΤΟ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Με διακυβερνητική συμφωνία την οποία θα προσυποργάψουν οι 17 χώρες της ευρωζώνης και ακόμη έξι μέλη της Ένωσης θα προχωρήσει η Ευρώπη στην αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας και κατ΄ επέκταση στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Γερμανική πειθαρχία για 17 + 6 χώρες

Ύστερα από διαπραγματεύσεις 10 ωρών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, «εκτός συμφώνου» μένουν η Βρετανία και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ: «Πάντοτε έλεγα ότι τα 17 μέλη της ευρωζώνης πρέπει να επανακτήσουν τη σταθερότητα. Και πιστεύω ότι με τη σημερινή συμφωνία αυτό μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί».

«Θα προτιμούσα μία συμφωνία μεταξύ όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Νικολά Σαρκοζί που αναφερόμενος στο βρετανικό αίτημα να περιληφθεί στη συμφωνία άρθρο που να της επιτρέπει να μη συμμετέχει στις αλλαγές που αφορούν στην χρηματοιοικονομικές υπηρεσίες είπε:

«Αυτό δεν μπορούσαμε να το αποδεχθούμε».

Στο σημεία του κειμένου συμπερασμάτων , το νέο τοπίο δημοσιονομικής πειθαρχίας περιγράφεται ως εξής:

Γερμανική πειθαρχία για 17 + 6 χώρες

1. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί:
Το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει: «Οι προϋπολογισμοί των κρατών – μελών θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι ή πλεονασματικοί. Η αρχή αυτή θα θεωρείται τηρούμενη εάν το ετήσιο δομικό έλλειμμα δεν ξεπερνά το 0.5% του ΑΕΠ. Ο κανόνας αυτός θα εισαχθεί στα εθνικά νομοθετικά συστήματα των μελών, σε συνταγματικό ή ανάλογο αυτού επίπεδο. Ο κανόνας θα εμπεριέχει έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση παρέκκλισης. Αναγνωρίζεται η Δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να βεβαιώσει την ενσωμάτωση στις εθνικές νομοθεσίες του κανόνα»

Γερμανική πειθαρχία για 17 + 6 χώρες

2. Αυτόματες κυρώσεις στους απείθαρχους
« Οι κανόνες που διέπουν τη Διαδικασία Υπέρβασης Ελλείμματος ενδυναμώνονται. Από τη στιγμή που ένα μέλος της ευρωζώνης αναγνωρισθεί από την Κομισιόν ότι έχει υπερβεί την οροφή του 3% δημοσιονομικού ελλείμματος, θα υπάρχουν αυτόματες κυρώσεις. Αυτές θα τις εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα επιβάλλονται παρεκτός εάν ειδική πλειοψηφία των κρατών – μελών της ευρωζώνης αντιταχθεί.

3. Ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας των προϋπολογισμών.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ζητεί αναθεωρημένα προσχέδια προϋπολογισμών σε περίπτωση που διαπιστώνει μη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ESΜ
Επιπλέον σημαντικές είναι οι αναφορές και στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). Σύμφωνα με το προσχέδιο, στόχος είναι ο ΕSM να τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2012, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Θα έχει μέγιστη δανειοδοτική δυνατότητα 500 δισ. ευρώ, αλλά θα του χορηγηθεί άδεια να λειτουργεί ως τράπεζα, ενώ θα μπορεί να συμμετέχει απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Σύνοδος Κορυφής με μια ματιά:

Για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο

 • Καμία αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας (λόγω του βρετανικού βέτο)
 • Κατ΄αρχήν συμφωνία για νέα, ξεχωριστή συνθήκη, η οποία θα υπογραφεί από τα κράτη της Ευρωζώνης και ακόμη 6 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης
 • Βρετανία και Ουγγαρία δεν υπογράφουν το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο
 • Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποκτούν ισχυρότερο ρόλο στην επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων
 • Δέσμευση να συμπεριληφθούν οι σκληρότεροι όροι στα εθνικά Συντάγματα.

Για την κρίση:

 • Διακόσια δισεκατομμύρια επιπλέον χρηματοδότησης για την υποστήριξη των προβληματικών χωρών τα οποία θα διοχετευθούν μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
 • Δημιουργία ενός μονίμου Ταμείου Διάσωσης που θα ενεργοποιηθεί από τα μέσα του 2012
 • Καμία συμφωνία για συνολική διαχείριση του ευρωχρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων

Αλλα ζητήματα στην ατζέντα

 • Προσχώρηση Κροατίας: Η Κροατία ύστερα από 7 χρόνια διαπραγματεύσεων θα γίνει από τον Ιούλιο του 2013, το 28ο μέλος της Ενωσης. Αναμένεται επίσης να ληφθεί η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπργαμτεύσεων με το Μαυροβούνιο (τον Ιούνιο του 2012) ενώ αναβολή για το Μάρτιο παίρνει η απόφαση εάν θα παραχωρηθεί στη Σερβία το στάτους του υποψήφιου μέλους.
 • Επέκταση της Συνθήκης Σέγκεν: Οι ηγέτες θα αποφασίσουν εάν έως τον Μάρτιο του 2012 η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα γίνουν αποδεκτές στην «περιοχή» Σέγκεν. Τις αιτήσεις των δύο χωρών έχει μπλοκάρει η Ολλανδία
 • Κυρώσεις στο Ιράν: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκδηλώσουν την πρόθεσή τους για κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς ώστε να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s