Προγραμματικές δηλώσεις από τη Δευτέρα με όλα τα μέτωπα ανοικτά

Έκτη δόση και νέα δανειακή σύμβαση, δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες και προϋπολογισμός στην καυτή ατζέντα του νέου κυβερνητικού σχήματος
Έκτη δόση και νέα δανειακή σύμβαση, δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες και προϋπολογισμός στην καυτή ατζέντα του νέου κυβερνητικού σχήματος   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Τη Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση την Τετάρτη.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αναγκαστεί να βουτήξει κατευθείαν στα βαθιά, καθώς στην κρίσιμη εβδομάδα που ξεκινά επιστρέφει η τρόικα, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η κατάρτιση και κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, να προχωρήσει το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία για το ελληνικό χρέος και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Στην Αθήνα αναμένεται, λίγο μετά την τρόικα, και η άφιξη της ομάδας εργασίας της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ενώ η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες τις δεσμεύσεις της για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινούν, με τις προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών, οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή -αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας, πιθανώς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών της τρόικας αναμένονται επίσης στις αρχές της εβδομάδας. Εκτός από την εκταμίευση της έκτης δόσης, οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν θα αφορούν την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος -κάτι που πρέπει να «ξεκινήσει άμεσα», όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγές του Reuters στο ΔΝΤ ανέφεραν πως, το ζήτημα της δόσης, το Ταμείο επιμένει στην προϋπόθεση να δοθούν δεσμεύσεις από την Αθήνα πριν αποφασιστεί η αποδέσμευσή της.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε υπογραμμίσει την Παρασκευή πως «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις «ισχύει ακόμη».

Αμέσως μετά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται και η «ομάδα εργασίας» της Κομισιόν με την έκθεσή της για τις μεταρρυθμίσεις και δράσεις που κρίνει απαραίτητες. Την καυτή ατζέντα της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει και η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο ολοκλήρωση της κατάρτισής του τις επόμενες εβδομάδες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s