«Μεγάλη τιμή, μεγαλύτερη η ευθύνη». Συνεργασία και σύνεση μπροστά σε μια δύσκολη πορεία ζήτησε ο Λουκάς Παπαδήμος

«Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη μεγαλύτερη» είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης έλαβε από τον Πρόεδρο εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ίδιος τόνισε ότι η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι οι επιλογές που θα γίνουν από εδώ και στο εξής θα έχουν καθοριστική σημασία. «Δεν θα είναι εύκολη η πορεία, αλλά με ενότητα, συνεννόηση και σύνεση τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν» τόνισε.

Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν. Και θα επιλυθούν ταχύτερα, με μικρότερο κόστος και με αποτελεσματικότερο τρόπο αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση.

Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, ο κ. Παπαδήμος, αφού ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, επεσήμανε ότι δεν είναι πολιτικός, αλλά έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής του ζωής στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε την ανάγκη να συμβάλουν όλοι στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανόρθωση της οικονομίας, η οποία όπως είπε, έχει τεράστια προβλήματα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα γίνουν θα έχουν σημασία για την πορεία του ελληνικού λαού. Εκτίμησε ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν ταχύτερα και με μικρότερο κόστος, αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση. Επανέλαβε ότι η νέα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει και αυτό είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Αναφερόμενος στη συμμετοχή στην Ευρωζώνη, είπε ότι είναι εγγύηση της οικονομικής σταθερότητας, συντελεστής οικονομικής ευημερίας και η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη θα διευκολύνει την ανάπτυξη.

«Πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα, εφόσον είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε συστηματικά και στενά για την επίτευξη των στόχων».

Παράλληλα τόνισε ότι από την πλευρά του δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό.

Ερωτηθείς για το χρόνο των εκλογών είπε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς, όμως, ισχύει το πλαίσιο αρχών που συμφώνησαν οι Γ.Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς στις 6 Νοέμβριου.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Αποδέχτηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση των πολιτικών αρχηγών, να σχηματίσω κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, επειδή πιστεύω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

»Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη.

»Δεν είμαι πολιτικός, αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής μου ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

»Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει για την δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της και ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί θα έχουν καθοριστική σημασία για την ευημερία του ελληνικού λαού.

»Η πορεία δεν θα είναι εύκολη, αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν. Και θα επιλυθούν ταχύτερα, με μικρότερο κόστος και με αποτελεσματικότερο τρόπο αν υπάρχει ενότητα, συνεννόηση και σύνεση. Αν όλοι συνδράμουμε στη δύσκολη αυτή διαδικασία προσαρμογής και ανόρθωσης της οικονομίας.

Και για αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά στο άμεσο μέλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική. Έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας· είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας. Και η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, παρά τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζονται, θα διευκολύνει την  προσαρμογή της οικονομίας και την ανάπτυξή της. Και πρέπει όλοι να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφόσον είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε συστηματικά και στενά για την επίτευξη των στόχων αυτών. Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό». Δεν έχει προσδιοριστεί ακριβής χρόνος, αλλά υπάρχει ως σημείο αναφοράς το πλαίσιο αρχών, το οποίο διατυπώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών, δήλωσε: «Δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς ο χρόνος των εκλογών αλλά υπάρχει ως σημείο αναφοράς το πλαίσιο αρχών το οποίο διατυπώθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των πολιτικών αρχών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος μετά τη συμφωνία επανέλαβε ότι ισχύουν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί για την ημερομηνία των εκλογών.

Η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s