24ωρη απεργία στην «Ελευθεροτυπία». Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο

24ωρη απεργία στην «Ελευθεροτυπία»

 Η συνέλευση των εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας με έναρξη το νωρίτερο στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής με 273 ψήφους υπέρ και με την κάλυψη των σωματείων τα οποία καλούνται να αποφασίσουν το πότε.

Η συνέλευση απέρριψε την πρόταση για 48ωρη απεργία αρχής γενομένης από σήμερα και χωρίς την κάλυψη των σωματείων (απέσπασε μόλις 31 ψήφους).

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας, υπέρ της άμεσης απεργίας ψήφισαν 373 εργαζόμενοι έναντι 100 οι οποίοι ψήφισαν υπέρ μελλοντικής.

Επίσης, απερρίφθη με συντριπτική πελιοψηφία η πρόταση για αυτοδιαχείριση της εφημερίδας από τους συντάκτες και κατάργηση των διευθυντών.

Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο καθώς το δάνειο που είχε συμφωνηθεί ότι θα πάρει η «Τεγόπουλος Α.Ε.» δεν θα εκταμιευθεί τελικώς αφού μετά από πολυήμερη διαδικασία το νομικό τμήμα της τράπεζας απέρριψε την αίτηση της εταιρείας.

Η απόφαση της συνέλευσης

Η συνέλευση των εργαζόμενων στη Χ.Κ. Τεγόπουλος και στη Φωτοεκδοτική, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2011 αποφάσισε με ψήφους 273 υπέρ και 31 κατά, να προτείνει στο Διασωματειακό την κήρυξη άμεσα 24ωρης απεργίας, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων και αντιδρώντας στο παρατεταμένο κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της εφημερίδας και των εργαζομένων της.

Η συνέλευση ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο των συντακτών ότι η εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου, του δήλωσε την Τρίτη, πως μετά την απόφαση της Alpha Bank να μην χορηγήσει τελικά στη Χ.Κ Τεγόπουλος το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ, που είχε συμφωνηθεί προ μηνός, δεν έχει άλλο τρόπο να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση της εφημερίδας και την πληρωμή των εργαζομένων και ως εκ τούτου δεν μπορεί, να συνεχίσει την έκδοση της. Μια εξέλιξη που αφήνει μετέωρους 850 εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τρεις μήνες.

Η συνέλευση αποφάσισε ακόμα:

-Να ζητήσει από το διασωματειακό να κηρύξει 48ωρη απεργία με ανοιχτή ημερομηνία.

-Να καταθέσουν όλοι οι εργαζόμενοι ασφαλιστικά μέτρα για την καταβολή των μέχρι τώρα οφειλόμενων δεδουλευμένων (Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου).

-Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της επίσχεσης εργασίας.

-Να ζητήσει την ενεργοποίηση της επιτροπής συμφιλίωσης του υπουργείου Εργασίας.

-Να προσλάβει δικηγόρο για την ενίσχυση της νομικής διεκδίκησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι όπως υποστήριξαν στη συνέλευση, με τις πρωτοβουλίες τους, τη στάση τους και τις ενέργειές τους προσπαθούν να κρατήσουν την εφημερίδα ζωντανή και στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα εργασιακά τους δικαιώματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τιμώντας έτσι τη σχέση τους με τους αναγνώστες και όλους τους πολίτες. Η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s