Τα… ψιλά γράμματα της συμφωνίας των Βρυξελλών

  • Επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, η μάχη ιδιωτών και πολιτικών τώρα αρχίζει
Τα... ψιλά γράμματα της συμφωνίας των Βρυξελλών

Συνήθως οι σύνοδοι κορυφής αποτελούσαν το κοινό «πεδίο» στο οποίο οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρώπης επεδείκνυαν τις δυνάμεις τους και διασταύρωναν τα «ξίφη» τους υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας τους. Σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής η «μάχη» εκτυλίχθηκε μεταξύ των ιδιωτών και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το «μήλον της Εριδος» αποτελούσε το ύψος του haircut του ελληνικού χρέους.

Ετσι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου επιτεύχθηκε μια ισορροπία «τρόμου» για την ?κατ’ αρχήν τουλάχιστον- ?»εθελοντική» συμμετοχή ιδιωτών σε haircut 50% του ελληνικού χρέους μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζιτών, με βολές εκατέρωθεν για το ποιος θα έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην περίπτωση μιας ασύντακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Οι όροι της συμφωνίας, που αφορά τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν διευκρινίστηκαν. Είναι υπό διαπραγμάτευση με τις διεθνείς τράπεζες και θα διαμορφωθούν εντός του επόμενου μήνα. Η απόφαση της Συνόδου είναι ένα γενικό πλαίσιο, το οποίο όμως την επόμενη μέρα οδήγησε το ευρώ σε κέρδη.

Η εύθραυστη ισορροπία επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ του επικεφαλής του IIF -που εκπροσωπεί 400 διεθνείς τράπεζες- του Τσαρλς Νταλάρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες Μέρκελ και Σαρκοζί και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ολα ήταν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης. Από την πλευρά των 400 μεγαλύτερων διεθνών τραπεζών, ο κ. Νταλάρα δήλωνε τα μεσάνυχτα, κατηγορηματικά, ότι «δεν υπάρχει συμφωνία σε κανένα επίπεδο», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, μιλώντας πάντα για μια συμφωνία που θα περιελάμβανε τη συμμετοχή των ιδιωτών σε εθελοντική βάση.

Πληροφορίες έφεραν τον σύνδεσμο των ξένων τραπεζών (IIF) να επιμένει σε haircut έως 40%, ενώ οι κυβερνήσεις πίεζαν τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να δεχτούν εθελοντική συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους 50%. Μάλιστα, πηγές ανέφεραν ότι ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις από τις αμείλικτες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά, οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρονται να είπαν ότι αν δεν δεχτούν εθελοντικά το κούρεμα ύψους 50%, θα έσπρωχναν την Ελλάδα σε μια ασύντακτη χρεοκοπία. Το ενδεχόμενο αυτό θα είχε επιπτώσεις ανεξέλεγκτων διαστάσεων σε Ευρώπη και Αμερική και αναδείκνυε την επίδειξη ισχύος της κάθε πλευράς.

Η υποχώρηση
Μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κράτησαν μέχρι τις 5.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο επικεφαλής του ΙΙF δήλωνε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της Συνόδου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο κούρεμα 50% θα είναι πολύ υψηλό.

«Ολα τα μέρη αναγνώρισαν ότι διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και το μέλλον της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας…» , δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταλάρα, υποχωρώντας σε ένα ενδεχόμενο όπου και οι δύο πλευρές θα έβγαιναν ηττημένες.

Ο Νταλάρα όμως δεν οπισθοχώρησε 180 μοίρες. Εγιναν βήματα και από τις δύο πλευρές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έκανε πίσω ένα βήμα στο θέμα των εγγυήσεων που θα δοθούν για μεγάλο μέρος του χρέους που θα απομειωθεί, είτε με μετρητά είτε με επιμήκυνση είτε με κλιμακωτό επιτόκιο εμπροσθοβαρές. Γι’ αυτό λένε ότι ο? διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Αυτό ώθησε τον επικεφαλής του IIF να κάνει κι αυτός ένα βήμα πίσω και να δεχτεί το «κούρεμα» του 50% στο ελληνικό χρέος.

Αυτό που μένει τώρα είναι να συγκροτήσει τις προτάσεις του ο σύνδεσμος των διεθνών τραπεζών (IIF) και να τις δεχτεί η Ευρωζώνη και κυρίως η Γερμανίδα Μέρκελ, αλλά και να τις βρουν ελκυστικές οι διεθνείς τράπεζες, πολλές από τις οποίες πιέζονται ως προς την κεφαλαιακή τους επάρκεια και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν προβλήματα άντλησης ρευστότητας από τη διακρατική διατραπεζική.

Η στρατηγική
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τσαρλς Νταλάρα θα εντάξει στις περισσότερες προτάσεις τη χορήγηση εγγυήσεων, καθώς και την επιμήκυνση στα υπό ανταλλαγή ομόλογα, προκειμένου στα βιβλία τους οι τράπεζες να είναι καλυμμένες για αρκετά χρόνια για το μεγαλύτερο μέρος του 50% του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Θα προάγουν, δηλαδή, οι προτάσεις του ΙΙF τη δημιουργία «υγιέστερων» ισολογισμών μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές από τις διεθνείς τράπεζες θα μπορέσουν να διενεργήσουν αυξήσεις στα μετοχικά τους κεφάλαια, που ούτως ή άλλως έχουν ανάγκη.

Ο εφιάλτης της Ιταλίας

Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις θα τις έχουν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν και τον αποκλεισμό των αγορών. Οι αγορές ενδέχεται, ωστόσο, να τους δεχτούν, εφόσον αποφασίσουν να βάλουν ξένο στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα μπορούσε να είναι και διεθνής οίκος. Η θέση των Γερμανών είναι ότι η Ελλάδα ?στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα- θα πρέπει να λάβει το μεγαλύτερο βάρος γι’ αυτό που προκάλεσε στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η προσέλκυση αυξημένης συμμετοχής εκ μέρους των διεθνών τραπεζών και η προσδοκία ότι το ελληνικό πρόβλημα οδηγείται στη λύση του θα δώσουν ώθηση στις αγορές. Τουλάχιστον έως τον Δεκέμβρη. Γιατί από τον Ιανουάριο θα έρθει απειλητικά στα χέρια της Ευρώπης το δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα της Ιταλίας, για την αναβολή του οποίου η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα ύψους 170 δισ. ευρώ. Εκτός εάν, λόγω του μεγέθους της χώρας, προβλεφθεί η λύση, συντονισμένα από την Ευρώπη, πριν από την τελευταία ώρα…

EΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ, ΕΘΝΟΣ, 29/10/2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s