Επιτέλους, σε ιδιώτες τα σκουπίδια!

  • Η Δευτέρα θα είναι μια άλλη μέρα χωρίς σκουπίδια, λέει ο υφυπουργός Εσωτερικών. Το SOS του υπουργείου Υγείας επικαλέστηκε η Εισαγγελία για να εκδώσει εντολή να ανοίξει η χωματερή
Σε ιδιώτες τα σκουπίδια

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται η κόντρα κυβέρνησης και συνδικαλιστών της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά το αδιέξοδο που επήλθε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών για τον τερματισμό της απεργίας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, εάν δεν υπάρξει αναστολή των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, να καταργήσει τις διευθύνσεις καθαριότητας στους δήμους και να ανατεθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προετοιμάσει τροπολογία η οποία θα ενταχθεί ως προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με την οποία στο άρθρο 33 θα προστεθεί η φράση: «καταργούνται οι οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ στους Δήμους Αττικής και Θεσσαλονίκης». Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα όπου αναμένεται να κατευθυνθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα που έχουν συμβληθεί με την Περιφέρεια Αττικής όπου θα αντιμετωπίσουν τους απεργούς της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έχουν καταλάβει τη χωματερή.

Οι εξελίξεις στον τομέα της καθαριότητας των ΟΤΑ είναι ραγδαίες, αφού όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος «η Δευτέρα θα είναι μία άλλη μέρα χωρίς σκουπίδια», εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.

Παράλληλα, ο κ. Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο περιφερειακός σχεδιασμός για το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Υπογράμμισε ότι οι ΧΥΤΑ της Φυλής και της Μαυροράχης θα παραμένουν διαρκώς ανοιχτοί αφού μέχρι το τέλος του έτους θα αποδοθεί η διαχείρισή τους σε ιδιώτες με τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που θα δημιουργηθούν στις αιρετές Περιφέρειες θα συμπράξουν με ιδιώτες για τη λειτουργία των νέων εργοστασίων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι θα καταργηθούν ο ΕΣΔΚΝΑ και ο Σύνδεσμος ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να απολυθούν περίπου 550 υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτούς.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει πίσω» στους εκβιασμούς των συνδικαλιστών.

  • Κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής
  • Αδιέξοδο και νέες απεργίες

Ακαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις εισαγγελέα – ΠΟΕ-ΟΤΑ την Παρασκευή το βράδυ στον ΧΥΤΑ Φυλής προκειμένου να ανοίξει η υπό κατάληψη χωματερή, με εντολή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ελένης Ράικου.

Περιμετρικά του χώρου είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις, αλλά λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ αποχώρησαν.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του ΧΥΤΑ, είχαν ανάψει φωτιές και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της απάντησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας 48ωρες απεργίες από χθες και συμμετοχή στη 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις 19 και 20 του μηνός.

Την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκίνησε στο κέντρο της Αθήνας η αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιωτικά απορριμματοφόρα, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων.

Επείγουσα διάταξη
Νωρίτερα το απόγευμα η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, με συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, καθώς το κλίμα μεταξύ των συνδικαλιστών και της ηγεσίας του υπουργείου ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε επείγουσα υγειονομική διάταξη για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους, την οποία επικαλέστηκε η Εισαγγελία Αθηνών για να εκδώσει την εντολή να ανοίξει η χωματερή.

Η υγειονομική διάταξη βασίζεται στον Αναγκαστικό Νόμο 2520 του 1940, ο οποίος σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης.

Με την έκδοσή της διάταξης επιβάλλεται η άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων και η απρόσκοπτη μεταφορά τους στους ΧΥΤΑ.

Δ. ΛΑΓΙΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 15/10/2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s