Πόλεμος με τα απορρίμματα… Σκληραίνει η κόντρα των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την κυβέρνηση για τα σκουπίδια

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι παρά την υγειονομική διάταξη που εξέδωσε η κυβέρνηση και τις προειδοποιήσεις ακόμη και για απολύσεις, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου πορεία στο Σύνταγμα.  Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε στη διάρκεια της κινητοποίησης ότι δεν μπορούν να καταργηθούν οι οργανικές θέσεις της καθαριότητας στους Δήμους, αφού αυτές καθορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια. «Δεν μπορεί να τις καταργήσει ούτε ο υπουργός ούτε ο πρωθυπουργός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην καθαριότητα και κάλεσε την κοινωνία να τους στηρίζει, ώστε να μην περάσει ο εκφοβισμός της κυβέρνησης.

Σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία διατέλεσε δήμαρχος Αθηναίων.

Τα 60 ιδιωτικά απορριμματοφόρα με τη συνοδεία περιπολικών -σε ορισμένες περιπτώσεις- συνεχίζουν και το πρωί του Σαββάτου την αποκομιδή σκουπιδιών από κεντρικά σημεία της Αθήνας. Σε αρκετές περιπτώσεις η αποκομιδή γίνεται και με ανοικτού τύπου φορτηγά οχήματα.

Πάντως, τα οχήματα δεν εναποθέτουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος δεν τελεί υπό κατάληψη, λόγω της εισαγγελικής παραγγελίας, αλλά οι εργαζόμενοι απέχουν από την εργασία τους το Σαββατοκύριακο.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε ακόμα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Σημειώνεται ότι Τετάρτη και Πέμπτη ακολουθεί η 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η υγειονομική διάταξη που εκδόθηκε προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αρνηθούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και να τα μεταφέρουν στη χωματερή Άνω Λιοσίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμη και με Αυτόφωρο.

 

Όσοι παραβιάζουν την Υγειονομική Διάταξη που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων τιμωρούνται με κράτηση έως τριών μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο που φθάνει τις 3.000 ευρώ.

Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Δόθηκε, ακόμη, το πράσινο φως στην αστυνομία για συλλήψεις, λόγω του άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών, με τη νέα παρέμβαση του εισαγγελέα.

Αντικείμενο της νέας εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν και ποια συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν διαπράξει αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η έκθεση σε κίνδυνο. Αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά αν διαπιστωθεί ότι έχει προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία κάποιου πολίτη τότε εκ νόμου η πράξη αναβαθμίζεται ποινικά σε κακούργημα.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στη ΓΑΔΑ με την παραγγελία να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των αξιόποινων πράξεων και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s