Προβληματισμός στο Μαξίμου για τους «αγανακτισμένους» βουλευτές

  • «Καμπανάκι κινδύνου» μετά την σκληρή κριτική στην ΚΤΕ Οικονομικών για την κυβερνητική πολιτική
ΤΟ ΒΗΜΑ:  9/6/2011
Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ασκήθηκε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική, στο μνημόνιο αλλά και στην ικανότητα του οικονομικού επιτελείου να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα

Eντονος προβληματισμός υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο για την εικόνα που παρουσίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ και για τα μηνύματα που έστειλε. Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ασκήθηκε έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική, στο μνημόνιο αλλά και στην ικανότητα του οικονομικού επιτελείου να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στη Βουλή υπάρχει η εκτίμηση ότι είναι θετικό σημάδι το γεγονός ότι δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μολονότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος διαρροών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του.

Oμως, τα όσα ακούστηκαν στη μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών για την κυβέρνηση χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου στους συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου. Η κοινωνική πίεση που υφίστανται οι βουλευτές τόσο από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Συντάγματος όσο και από τους ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες φαίνεται ότι επιδρά διαλυτικά στη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι πιο ψύχραιμοι και έμπειροι βουλευτές διαπίστωναν με ανησυχία ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους «αφομοίωσαν όλο τον λαϊκισμό του κινήματος διαμαρτυρίας».

«Η πλατεία πήγε Γερουσία» σχολίαζε ένας από αυτούς καθώς η συνεδρίαση του ΚΤΕ γινόταν στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Αλλοι σχολίαζαν με έντονο προβληματισμό ότι «όταν πάνω από 60 βουλευτές αμφισβητούν με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση δημιουργούνται συνθήκες απονομιμοποίησής της».

Επιπλέον παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και οι υπόλοιποι υπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, αρκετοί βουλευτές δεν πείστηκαν. Οχι για τις αγαθές προθέσεις των υπουργών αλλά για το αν μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να πετύχουν τα μέτρα.

Πέρα από την αλλαγή ορισμένων μέτρων ώστε να γίνουν κοινωνικά πιο δίκαια, τέθηκε και ένα δίλημμα το οποίο δεν απευθυνόταν στους υπουργούς αλλά στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό: αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης ή εκλογές.

Ο κ. Ν. Σαλαγιάννης το εξέφρασε πιο καθαρά από όλους. «Δεν έχω πειστεί από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα θα αντέξει το χρέος της και μετά από κάποια χρόνια θα βγει στο ξέφωτο», είπε στον Βήμα FM και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές δεν ζητούν να φύγει ο κ. Παπακωνσταντίνου από την κυβέρνηση μολονότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις αστοχίες.

«Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να ξαναδούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε. Σε τελική ανάλυση, υπάρχει και ο λαός. Αν δεν μπορούμε, ας πάμε στο λαό να μας πει τι να κάνουμε», σημείωσε.

Ανάλογες απόψεις εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές όπως οι κ.κ. Λ. Μίχος και Μιχ. Κατρίνης, ενώ άλλοι όπως ο κ. Κ. Καρτάλης αποφάσισαν να ρίξουν τους τόνους – ο βουλευτής Μαγνησίας έστειλε χθες επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών με προτάσεις για βελτιώσεις των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Πολλοί αναρωτιούνται αν μπορεί πλέον να σταθεί στη θέση του ο κ. Παπακωνσταντίνου έπειτα από τα σφοδρά πυρά που δέχτηκε ενώ ορισμένοι θέτουν επιτακτικά θέμα ανασχηματισμού αμέσως μετά από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και ιστορικά στελέχη του ΠαΣοΚ αλλά και πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον κ. Παπανδρέου.

«Πρέπει να δοθεί νέα ανάσα στην κυβέρνηση και στους βουλευτές», λένε. «Δεν μπορούμε να ακούμε βουλευτές να λένε ότι οι φίλοι τους αρνούνται να τους συνοδεύσουν στο καφενείο για να τους βρίζουν οι υπόλοιποι θαμώνες. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνδεθούμε ξανά με την κοινωνία για το καλό της παράταξης και της χώρας», επισημαίνουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s