Η κάλπη διώχνει τους Σοσιαλιστές από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας

H Πορτογαλία ψήφισε υπό το βάρος της διάσωσης, του μνημονίου και της λιτότητας
H Πορτογαλία ψήφισε υπό το βάρος της διάσωσης, του μνημονίου και της λιτότητας   (Φωτογραφία:  Reuters )

Στους Σοσιαλδημοκράτες έδωσαν, σύμφωνα με τα exit poll, οι Πορτογάλοι την εντολή να εφαρμόσουν το Μνημόνιο, τιμωρώντας στις πρόωρες εκλογές για το Κοινοβούλιο τους Σοσιαλιστές του Σόκρατες. O Πέδρο Πάσος Κοέλιου και οι Σοσιαλημοκράτες φαίνεται να συγκεντρώνουν μεταξύ 38% και 42,5% των ψήφων στις πρόωρες εκλογές για το Κοινοβούλιο, αφήνοντας πίσω τους Σοσιαλιστές με προβάδισμα περίπου 12%. To «κλειδί» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, εάν επιβεβαιωθούν τα exit poll, κρατά το δεξιό Κοινωνικό Δημοκρατικό Κέντρο (CDS) του Πάουλο Πόρτας, που συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 11%.

Ειδικότερα, το exit poll του TVIndependente δίνει μεταξύ 38% και 42,5% στους Σοσιαδημοκράτες (PSD), μεταξύ 24% και 28,8% στους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και μεταξύ 10% και 13,7% στο CDS. Στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων exit poll.

Την ήττα τους ομολόγησαν οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης: «Υπάρχουν σαφή αποτελέσματα που αναγνωρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και δείχνουν νίκη για το PSD και ήττα για εμάς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ζοζέ Βιέιρα ντα Σίλβα.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, οι Σοσιαλιστές υφίστανται τη σημαντικότερη πολιτική ήττα τους: Στη Λισαβόνα επαναλαμβάνεται έτσι ένα «ιρλανδικό» εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και στις δύο χώρες η προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης οδήγησε σε συντριπτική ήττα την κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να καλείται να διαχειριστεί το σκηνικό μετά τη διάσωση.

Η νέα πορτογαλική κυβέρνηση θα κληρονομήσει τις προβλέψεις για οικονομική ύφεση της τάξης του 4% για τα επόμενα τρίμηνα, με την ανεργία να βρίσκεται στο ρεκόρ του 12,6% -και όλα αυτά, ενώ θα είναι υποχρεωμένη να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να αυξήσει τη φορολογία για να βάλει σε τάξη το έλλειμμα και το χρέος.

Και τα τρία μεγάλα κόμματα στηρίζουν τη συμφωνία με την τρόικα, βάσει της οποίας η Λισαβόνα θα λάβει δάνειο στήριξης 78 δισ. ευρώ έναντι δεσμεύσεων για σκληρή λιτότητα, αλλά προεκλογικά διέφεραν οι δεσμεύσεις τους τόσο για το πώς θα την εφαρμόσουν όσο και το ποια θα είναι στάση τους απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s