Πιθανή αδυναμία του ΔΝΤ για την 5η δόση πρέπει να αναπληρωθεί από την ΕΕ, λέει ο Γιούνκερ

Τα «απρόθυμα» Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, μεταξύ άλλων, περιπλέκουν την κατάσταση
Τα «απρόθυμα» Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, μεταξύ άλλων, περιπλέκουν την κατάσταση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Γιούνκερ το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση για την Ελλάδα, προσθέτοντας μάλιστα πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε, για να καθησυχάσουν το Ταμείο, να καλύψουν το κενό. Ωστόσο, δεδομένης της αρνητικής στάσης μελών της Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας, αναγνωρίζει πως κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια του ανέφικτου. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επανέλαβε πως για να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα απαιτεί εξασφαλίσεις από την ΕΕ ότι δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης σε ορίζοντα 12μήνου.

Η κ. Κάρολιν Άτκινσον δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει το πράσινο φως για να δανείσει χρήματα αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικές εγγυήσεις από μέρους της χώρας που δέχεται την οικονομική βοήθεια».

Η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί στο τέλος της αξιολόγησης, αρκείται να δηλώσει η Κομισιόν.

«Εάν οι Ευρωπαίοι λάβουν γνώση ότι η εκταμίευση του ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ αναμένει από τους Ευρωπαίους να μπουν στη θέση του ΔΝΤ και να αναλάβουν αυτοί τη δόση του» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters, ο Γιούνκερ σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο.

Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν αρκετά δύσκολο, συνέχισε ο Γιούνκερ, εξαιτίας της απροθυμίας Κοινοβουλίων όπως εκείνων της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Μάλιστα, σχεδόν επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Eurogroup, o Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης πως η Ολλανδία παρακολουθεί πολύ στενά το πώς κινείται το ΔΝΤ στο ζήτημα, και θα ακολουθήσει το Ταμείο εάν δεν εγκρίνει την 5η δόση.

Από την πλευρά του, τo ΔΝΤ ανέφερε πως δεν μπορεί να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα εάν δεν έχει εξασφαλίσεις από την ΕΕ ότι θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο, καθώς μπορεί να διαπιστωθεί πως η χρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη σε ορίζοντα δωδεκαμήνου.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα εκπρόσωπος του Ταμείου την Πέμπτη, το ΔΝΤ «ποτέ δεν δανείζει εάν δεν έχει εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά».

«Οι εξασφαλίσεις που ζητούμε αφορούν τόσο τις πολιτικές… όσο και το τι είδους χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη» ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος Κάρολιν Άτκσινσον.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Γιούνκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν περιορίστηκε να δηλώσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει για την επόμενη δόση αφού ολοκληρωθεί η επιθεώρηση της τρόικας.

«Η επιθεώρηση συνεχίζεται, εξετάζουν τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης για να αντληθούν 50 δις ευρώ και τα επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2011» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s