Η ιδέα της αναδιάταξης του χρέους κερδίζει έδαφος στην ΕΚΤ

Απορρίπτοντας δημοσίως ακόμα και την εθελοντική επιμήκυνση του χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ πιέζει ασφυκτικά για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων
Απορρίπτοντας δημοσίως ακόμα και την εθελοντική επιμήκυνση του χρέους, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ πιέζει ασφυκτικά για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων   (Φωτογραφία:  AΠΕ )

Περίπου τα μισά από τα 23 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρεται να στηρίζουν την ιδέα που διατύπωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν για την αναδιάταξη (επιμήκυνση) του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι η λύση που η ευρωτράπεζα τελικά θα στηρίξει, μολονότι δημοσίως εμφανίζεται αδιάλλακτη σε οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται πηγή που γνωρίζει καλά τις συζητήσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ, αυτή είναι μία λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους με την οποία μπορούν να συμφωνήσουν οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, αν και η ρητορική τους παραμένει αρνητική.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ενώ τα στελέχη της ΕΚΤ απειλούν ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται αποδεκτά ως εγυυήσεις για την παροχή ρευστότητας, ακόμα και αν γίνει μόνο επιμήκυνση του χρέους χωρίς «κούρεμα», οι κανόνες της ευρωτράπεζας είναι λιγότερο σαφείς και ουσιαστικά δίνουν το (πολιτικό) περιθώριο στην Φρανκφούρτη να υιοθετήσει αυτή την πολιτική μόνο εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η ΕΚΤ ζητεί την επέκταση του δανεισμού προς την Ελλάδα με νέα διμερή δάνεια για το 2012 ή ένα επιπλέον δάνειο από τον προσωρινό μηχανισμό ευρω-στήριξης (EFSF), κάτι που, όμως, απορρίπτει το Βερολίνο.

Η ρητορική της ΕΚΤ αποσκοπεί κυρίως στην επιτάχυνση των περιοκών και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Citigroup και της Deutsche Bank.

«Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα ανακοίνωναν επιπλέον μέτρα», λέει ο Γιούργκεν Μίχελς, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την Ευρωζώνη.

Η λύση που κερδίζει έδαφος στη Φρανκφούρτη είναι κάτι αντίστοιχο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», για την οποία είχε μιλήσει πρόσφατα ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν.

Δηλαδή, οι πιστωτές της Ελλάδας θα κληθούν να αγοράζουν νέα ελληνικά ομόλογα όταν τα παλαιά λήγουν. Αυτό μπορεί να γίνει ενδεχομένως για τα ομόλογα που λήγουν έως το 2014 και η επιμήκυνση θα είναι μάλλον τριετής, δηλαδή για παράδειγμα αν ένας πιστωτής διαθέτει ομόλογο που λήγει το 2013 να αγοράσει ένα νέο που θα λήγει το 2016.

Μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να αποτελεί τμήμα ευρύτερου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, περικοπών και πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ώς το 2014, κατά το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης».

Η Πρωτοβουλία ήταν μία συμφωνία που έγινε τον Ιανουάριο του 2009, μεταξύ της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, τραπεζικών και εποπτικών αρχών, καθώς και τραπεζών με θυγατρικές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν τότε δημοσίως να διατηρήσουν την παρουσία τους στις χώρες της περιοχής και να ενισχύσουν τα κεφάλαια των θυγατρικών τους στο πλαίσιο των πακέτων οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ στις συγκεκριμένες χώρες.

Ακόμα και μία εθελοντική αναδιάταξη του χρέους κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως χρεωκοπία (default) και γι’ αυτό το λόγο αυτή η διαδικασία έχει αρκετούς κινδύνους.

Θα πρέπει να είναι «πραγματικά εθελοντική», λέει το στέλεχος της Moody’s Άλασταιρ Γουίλσον. «Εάν συμπεράνουμε ότι υπάρχει στοιχείο καταναγκασμού, τότε θα το θεωρήσουμε χρεωκοπία», τονίζει.

Σε μία τέτοια περίπτωση τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Αυτός είναι ο κίνδυνος που μάλλον θα αναγκάσει την ΕΚΤ να κάνει στροφή και να συμβιβαστεί με μία «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (αναδιάταξη ή reprofiling).

Σχετικά άρθρα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s