Kαταργούνται 213 εφορίες από τον Iούλιο και παραμένουν 75

Tο πόρισμα του υπουργείου Oικονομικών προβλέπει την κατάργηση 213 εφοριών που λειτουργούν στη χώρα. Από τη σκιαγράφηση που προηγήθηκε προκύπτουν κάποια συμπεράσματα σχετικά με τις στρεβλώσεις στη διάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είναι καταφανές πως πολλές περιπτώσεις σύστασης ΔΟΥ έγιναν χωρίς συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Aπό τον προσεχή Ιούλιο τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο με στόχο να παραμείνουν 75 εφορίες σε όλη τη χώρα. Σε κάθε νομό της χώρας εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη θα υπάρχει μία εφορία.

Προς κατάργηση 213 εφορίες – Στόχος, να παραμείνουν συνολικά 75

Ηλεκτρονικά ή μέσω ΚΕΠ η υποβολή δηλώσεων και η έκδοση πιστοποιητικών

  • Του Προκοπη Χατζηνικολαου,Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο, 21 Mαϊου 2011

Την κατάργηση 213 εφοριών που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας προβλέπει το πόρισμα του υπoυργείου Οικονομικών. Από τη σκιαγράφηση που προηγήθηκε προκύπτουν κάποια συμπεράσματα σχετικά με τις στρεβλώσεις στη διάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είναι καταφανές πως πολλές περιπτώσεις σύστασης ΔΟΥ της περιφέρειας έγιναν χωρίς συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Γνώμονας δεν υπήρξε η αποδοτικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά περισσότερο η εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων και πιέσεων τοπικών παραγόντων.

Με τα νέα δεδομένα από τον προσεχή Ιούλιο τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο με στόχο να παραμείνουν 75 εφορίες σε όλη τη χώρα. Σε κάθε νόμο της χώρας εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει μία εφορία, και οι υπόλοιπες θα καταργηθούν. Το προσωπικό θα μετακομίσει στη μεγαλύτερη πόλη του νομού όπου και θα δημιουργηθεί η νέα μεγάλη εφορία. Σύμφωνα με το πόρισμα θα παραμείνουν 20 εφορίες στον νομό Αττικής, 6 στη Θεσσαλονίκη και 49 στην υπόλοιπη χώρα. Οπως τονίζεται, στις 75 εφορίες δεν θα διενεργούνται συναλλαγές με τους φορολογούμενους, δεν θα υποβάλλονται πλέον δηλώσεις, ούτε θα εκδίδονται βεβαιώσεις και πιστοποιητικά. Ολα αυτά καθώς και η υποβολή δηλώσεων και η έκδοση πιστοποιητικών θα γίνεται ηλεκτρονικά είτε μέσω του ΤΑΧΙSNET είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, που υπάρχουν ήδη στους Δήμους, ενώ οι πληρωμές φόρων θα γίνονται αποκλειστικά μέσω των τραπεζών. Ειδικά για τον νομό Αττικής προτείνεται:

1. Η δημιουργία μιας ΔΟΥ που θα περιλαμβάνει τους χίλιους μεγαλύτερους φορολογούμενους της χώρας, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και η κατάργηση των τριών ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιρειών με τη διάσπαση των φορολογούμενων στις αντίστοιχες ΔΟΥ της έδρας των ανωνύμων εταιρειών.

2. Να παραμείνει η ΔΟΥ Πλοίων, στην οποία πρέπει να μεταφερθούν όλα τα πλοία της Αττικής που σήμερα παρακολουθούνται από άλλες ΔΟΥ, όπως του Λαυρίου και της Ελευσίνας.

3. Διατήρηση της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, η οποία θα έχει στην αρμοδιότητά της τη φορολογία των εισοδημάτων που αποκτώνται στην Ελλάδα από φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην αλλοδαπή. Στην εν λόγω ΔΟΥ πρέπει να εξεταστεί και η μεταφορά όλων ή κάποιων από τις offshore εταιρείες που σήμερα παρακολουθούνται από τις ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών και ΦΑΕ Πειραιά, αν τελικά επιλεγεί η κατάργηση των ΔΟΥ ανωνύμων εταιρειών.

4. Για να μη δημιουργηθούν διενέξεις ως προς την ονομασία των ΔΟΥ στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, προτείνεται να φέρουν την ονομασία 1η ΔΟΥ Αττικής, 2η ΔΟΥ Αττικής και αντιστοίχως 1η ΔΟΥ Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Η προτεινόμενη συνένωση στο τελικό στάδιο θα αφορά και τις νησιωτικές περιοχές, δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες που θα παραμείνουν κατά το μεταβατικό στάδιο θα μεταφερθούν στα αντίστοιχα ΚΕΠ των Δήμων που λειτουργούν ήδη.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω αλλαγές θα συνοδευτούν και από το νέο TAXIS η ανάπτυξη του οποίου έχει δρομολογηθεί από το 2005. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2012 η ΓΓΠΣ θα έχει προμηθευτεί ένα ισχυρό κεντρικό υπολογιστικό σύστημα. Πάντως μέχρι σήμερα έχουν αποτύχει δύο διαγωνιστικές διαδικασίες και η τρίτη βρίσκεται στη φάση έκδοσης απόφασης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s