ΗΠΑ: Οι συνηγόροι του Στρος-Καν ήλθαν ‘ανεπίσημα’ σε επαφή με εταιρία συμβούλων

Η ομάδα των νομικών που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για απόπειρα βιασμού κ.ά., έχουν έλθει άτυπα σε επαφή με μια εταιρία συμβούλων στην Ουάσινγκτον την οποία έχουν ιδρύσει και διοικούν πρώην στελέχη της CIA και διπλωμάτες των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Η TD International είναι η ίδια εταιρία που ο Στρος Καν, τότε απλός πολίτης, είχε προσλάβει το 2007 για να τον καθοδηγήσει προκειμένου να ελιχθεί στην Ουάσινγκτον καθώς και στην κονίστρα της διεθνούς πολιτικής στην προσπάθειά του να αναλάβει την διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Έγγραφα που είχαν κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2008 δείχνουν ότι ο Στρος Καν, γάλλος υπήκοος, προσέλαβε την TD International ως έναν «πόρο για τις επικοινωνίες του στις ΗΠΑ».

Ο 62χρονος πολιτικός θεωρείτο φαβορί στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2012 ως τη σύλληψή του για απόπειρα βιασμού μιας καμαριέρας ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη. Διαψεύδει τις κατηγορίες σε βάρος του κι ένας συνήγορός του είπε ότι θα δηλώσει αθώος στην δίκη του.

Μια πηγή που γνωρίζει την δουλειά που είχε κάνει για το Στρος Καν η TD International το 2007 είπε ότι οι συνήγοροί του ζήτησαν ανεπίσημα από την εταιρία συμβουλές σχετικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζει. Εάν η εταιρία αναμιχθεί και τυπικά στην υπεράσπισή του, πρόσθεσε η πηγή, θα έχει μόνο επιβοηθητικό ρόλο για τους συμβούλους του Στρος Καν στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες για την «διαχείριση της κρίσης».

Η πηγή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, είπε ότι η εταιρία δεν έχει αναμιχθεί επίσημα στην υπόθεση ως σήμερα. Ένας δικηγόρος του Στρος Καν δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Εκπρόσωπος της TD International δήλωσε ότι «δε σχολιάζουμε τις σχέσεις μας με πελάτες και τις δραστηριότητές μας. Πάντως, η συνεργασία μας στο παρελθόν με το Ντομινίκ Στρος Καν περιγράφεται με ακρίβεια στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης».

Το συμβόλαιο μεταξύ της TD International και του Στρος Καν, με ημερομηνία 18η Ιουνίου 2007, αναφέρει ότι ο γάλλος πολιτικός προσέλαβε την εταιρία για να «διεξαγάγει μια συγκεκριμένη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων» και ότι οι εργασίες της «επρόκειτο να αρχίσουν αμέσως και να συνεχισθούν ως την ανάδειξη του πελάτη στην ηγεσία του ΔΝΤ».

Το συμβόλαιο ανέφερε πως ο Στρος Καν επρόκειτο να καταβάλει στην εταιρία 20.000 ευρώ. Πέραν των συμβουλών που παρείχε η εταιρία στο Στρος Καν σε πολιτικά θέματα, η TD International τον έφερε σε επαφή με δημοσιογράφους από ΜΜΕ όπως οι εφημερίδες Wall Street Journal και Financial Times.

Στον ιστότοπό της η εταιρία αναφέρει ότι ο ιδρυτής της Ουίλιαμ Γκριν είναι πρώην διπλωμάτης, γνωρίζει άπταιστα γαλλικά και συμμετείχε «στην διαχείριση των αγγλοαμερικανικών και αμερικανοκαναδικών σχέσεων στο πεδίο των πληροφοριών πριν τοποθετηθεί στην Ουάσινγκτον». Η εταιρία αναφέρει ότι δύο συνέταιροι σε αυτήν είναι πρώην στελέχη της CIA.

Έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνουν ότι η εταιρία εκπροσωπεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γιούλια Τιμοσένκο, ηγέτιδα της «Πορτοκαλί Επανάστασης» στην Ουκρανία και πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s