Εκτακτη εισφορά στα ακίνητα

  • Ακόμη προβλέπεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας

Στην ακίνητη περιουσία στρέφεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, προκειμένου να αντλήσει πρόσθετα έσοδα και να καλύψει μέρος των μέτρων που απαιτούνται για τη μείωση του ελλείμματος του 2011, αλλά και των επόμενων ετών. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για να περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στην ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ και με συντελεστές που θα κλιμακώνονται από 0,1% έως 0,9%. Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 φορολογούμενοι διαθέτουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Επίσης, θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο του ΦΑΠ σε 300.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα και μάλιστα αναδρομικά.

Με τη μείωση αυτή θα κληθούν περισσότεροι να πληρώσουν μεγαλύτερο ΦΑΠ για τα έτη 2010 και 2011. Η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι φέτος αναμένεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στο πλαίσιο των νέων εισπρακτικών μέτρων προβλέπεται επίσης η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, από την οποία αναμένονται επιπλέον έσοδα 300 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά.

Εκτακτη εισφορά στα ακίνητα και μείωση αφορολόγητου στον ΦΑΠ

Αναδρομικά και περισσότεροι θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίαςΤων Προκοπη Χατζηνικολαου και Σωτηρη Νικα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Σάββατο, 21 Mαϊου 2011

Εκτακτη εισφορά στα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 400.000 ευρώ, διεύρυνση της φορολογικής βάσης στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, μισθολογικές περικοπές μέσω του ενιαίου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και απολύσεις βρίσκονται στην κορυφή των σχεδιασμών του οικονομικού επιτελείου που αναζητεί ακόμα τα μέτρα εκείνα που θα φέρουν 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Μετά την προσωρινή αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει τις παρεμβάσεις εκείνες που θα κλείσουν τόσο τη φετινή τρύπα των έξι δισ. ευρώ, όσο και τα μέτρα που θα πείσουν αυτή τη φορά τους δανειστές μας για την επιτυχή μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει:

1. Μείωση του αφoρολογήτου στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το αφορολόγητο του ΦΑΠ, ανέρχεται σήμερα σε 400.000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες, εξετάζεται να μειωθεί στα επίπεδα των 300.000 ευρώ και μάλιστα αναδρομικά. Με τη μείωση αυτή θα κληθούν περισσότεροι να πληρώσουν τον ΦΑΠ για τα έτη 2010 και 2011.

2. Επιβολή έκτακτης εισφοράς για τους φορολογούμενους που έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι εφόσον εγκριθεί η έκτακτη εισφορά, θα είναι ανάλογη με αυτή που επιβλήθηκε το 2009 με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% για φορολογητέα αξία ακινήτων που υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 0,9% για αξία ακινήτων άνω των 3.000.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 φορολογούμενοι διαθέτουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

3. Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Πετρελαίου Θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο. Οι επιδοτήσεις στις ευπαθείς ομάδες θα είναι σημαντικά περιορισμένες και θα προσανατολιστούν κυρίως προς τη Βόρεια Ελλάδα.

4. Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα. Οι αυξήσεις θα είναι εξίσου υψηλές όπως και οι πρόσφατες στην περιοχή του Ψυχικού.

5. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2012. Τα αυξημένα τέλη θα καταβληθούν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 από 5.000.000 κατόχους οχημάτων Ι.Χ. και Δ.Χ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

6. Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο.

7. Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς). Ο φόρος πιθανόν να επιβληθεί από την 1η Ιουνίου του 2011 προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία.

8. Μεταφορά στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% ορισμένων προϊόντων από 13% που είναι σήμερα. H αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, θα καταθέσει εντός των ημερών λίστα προϊόντων-υπηρεσιών, που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και μπορούν να μεταταγούν στον συντελεστή 23%.

9. Μείωση του αφορολογήτου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σημειώνεται ότι σήμερα το αφορολόγητο για τον άγαμο ανέρχεται στα 200.000 ευρώ και για τον έγγαμο στα 250.000 ευρώ.

10. Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη χορήγησή τους από το 2011 με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή θα ληφθούν υπόψη από την εφορία τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά και η ακίνητη περιουσία που διαθέτει ο υπόχρεος ακόμα και τα σκάφη αναψυχής ή τα αυτοκίνητα. Πέραν των φυσικών προσώπων καταργήσεις ή μειώσεις φοροαπαλλαγών θα υπάρξουν και για τις επιχειρήσεις.

11. Νομιμοποίηση και απόδοση των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των αυθαιρέτων. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα στην τριετία ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο.

  • Παρεμβάσεις στις δαπάνες

Από όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι θα προκύψει όφελος της τάξης των 9 δισ. ευρώ έως το 2015.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση θα προέλθει από το σκέλος των δαπανών. Πλέον, η κυβέρνηση μιλάει ανοικτά για το ενδεχόμενο απολύσεων, ενώ από την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου δεν αποκλείεται να προκύψει μία μικρή εξοικονόμηση. Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει την κατάργηση της ωρίμανσης και θα εφαρμοστεί σταδιακά. Δηλαδή, όσοι εν ενεργεία υπάλληλοι υποστούν μειώσεις, θα τις υποστούν σταδιακά και για όσους προκύψουν αυξήσεις θα τις «χαρούν» σταδιακά. Πάντως, φαίνεται πως η κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται μεταξύ της πλήρους κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας και στη συνέχιση της καταβολής τους ώς έχουν σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάργησης των παραπάνω δώρων. Είναι, όμως, καθαρά πολιτική απόφαση και εκτιμάται ότι δεν θα ληφθεί γιατί θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από ό,τι οικονομικό όφελος. Βέβαια, στην περίπτωση που η τρόικα αποφανθεί ότι τα άλλα μέτρα που έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο δεν επαρκούν, τότε δεν αποκλείεται να αποτελέσει την ύστατη λύση.

  • Κερδισμένη κατά 10 δισ. ευρώ η Γερμανία από τη βοήθεια που παρέχει στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα καυστικός για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης και του εγχώριου Τύπου απέναντι στην οικονομική βοήθεια που έχει δεχθεί η Ελλάδα από τη Γερμανία, είναι σε άρθρο του ο επικεφαλής οικονομικού αναλυτής των Financial Times Deutschland, κ. Thomas Fricke. Μάλιστα, καταλήγει στην εκτίμηση ότι η Γερμανία είναι κερδισμένη κατά 10 δισ. ευρώ από τη βοήθεια που παρέχει στην Ελλάδα.

Το άρθρο τιτλοφορείται «Ο αμαρτωλός Ελληνας πληρώνει» και έχει υπότιτλο «Περίεργο, αλλά αληθινό: Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είναι καιρός με αυτά τα περίπου 10 δισ. ευρώ να καθησυχαστούν οι αμφισβητίες».

Ο ίδιος σημειώνει πως «μέχρι τώρα μόνον οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον λαό και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της ”Bild” χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών».

Αναλύοντας το «γερμανικό κέρδος», εκτιμά ότι «από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ’ εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία έχει όφελος 500 εκατ. ευρώ περίπου, ”ή 157 ευρώ για κάθε αναγνώστη της Bild”». Κέρδος προκύπτει και από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης. Οπως υποστηρίζει, το μακροπρόθεσμο επιτόκιο έχει πέσει στο 3,5% και το γερμανικό χρέος έχει μειωθεί. «Χωρίς την ελληνική κρίση κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε», ενώ κέρδη προκύπτουν και λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στην ΕΚΤ, η οποία πούλησε ομόλογα στην Ελλάδα. Ετσι, καταλήγει ότι από όλα αυτά υπάρχει κέρδος 10 δισ. ευρώ για τη Γερμανία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s