Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο την Κυριακή

Στις 7 το πρωί ανοίγουν αύριο (Κυριακή) οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία και όπως διαβεβαίωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογής, Λ. Σαββίδης, όλα είναι έτοιμα για τη διαδικασία. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18.30, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι. Το ίδιο ωράριο θα ισχύσει και στα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα, (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), ενώ στη Βρετανία οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08.00 και θα κλείσουν 16.30 (τοπική ώρα), με μισή ώρα διάλειμμα στις 12.30. Θα είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 631.600, περιλαμβανομένων και 500 Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, με την εκλογή μελών της Βουλής θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων.

Για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή μίας παράταξης στη 2η κατανομή εδρών, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, θα πρέπει κάθε κόμμα να συγκεντρώσει 1/56, δηλ. ποσοστό περίπου 1.8%, των εγκύρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΑΚΕΛ ΔΗΣΥ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, καθώς και άλλοι συνασπισμοί χωρίς πλήρεις συνδυασμούς, δηλαδή το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΛΑ.ΣΟ.Κ), η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός». Υποψηφιότητα έχουν θέσει και έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Η γενική κατανομή των εδρών αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τα μεσάνυχτα, αλλά η κατά επαρχία κατανομή εδρών πιθανότατα θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας της δεύτερης και τρίτης κατανομής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογής Λάζαρο Σαββίδη, επικρατεί απόλυτη ομαλότητα μετά την ολοκλήρωση χθες τα μεσάνυχτα της προεκλογικής εκστρατείας για τις αυριανές βουλευτικές εκλογές, τις δέκατες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως είπε, από νωρίς το πρωί διαπίστωσε προσωπικά ότι τουλάχιστον στη Λευκωσία τηρούνται απόλυτα οι πρόνοιες του εκλογικού νόμου, που απαγορεύουν κάθε προεκλογική δραστηριότητα και ανάρτηση προεκλογικού υλικού, καθώς αφαιρέθηκαν όλα τα πανό και οι γιγαντοαφίσες των υποψηφίων, ενώ οι εφημερίδες απέφυγαν να δημοσιεύσουν οτιδήποτε θα μπορούσε, με βάση τον νόμο, να θεωρηθεί προεκλογικού περιεχομένου.

Ο κ. Σαββίδης αναγνώρισε ότι στον νόμο υπάρχουν υπερβολές, κατάλοιπα του παρελθόντος, αλλά όπως τόνισε, ο ίδιος, ως Έφορος Εκλογής, είναι υποχρεωμένος να τηρεί της πρόνοιες του νόμου. Πρόσθεσε, δε, ότι επαφίεται στη νέα Βουλή να μεριμνήσει εγκαίρως για την κατάργηση αυτής της «υπερβολικής αυστηρότητας στον νόμο».

Επιπλέον, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι ολόκληρη η δύναμη θα βρίσκεται αύριο επί ποδός για αποτροπή και αντιμετώπιση οποιωνδήποτε παραβάσεων της νομοθεσίας για τις εκλογές.

Επίσης, όπως έκανε γνωστό, από τις 06.00 αύριο θα λειτουργήσει στο αρχηγείο της Αστυνομίας το κέντρο διαχείρισης κρίσεων, την εποπτεία του οποίου θα έχει ο αρχηγός της δύναμης. Τέλος, πέραν των στατικών φρουρών στα εκλογικά κέντρα και στα κέντρα διαλογής, θα γίνονται περιπολίες και θα λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν ομαλά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s