Συναίνεση και ιδιωτικοποιήσεις θέτει ο Όλι Ρεν ως όρους για την πέμπτη δόση

Η συναίνεση «δεν είναι πολιτικό παιχνίδι, αλλά εθνικό πεπρωμένο και ζήτημα θεμελιώδους υπευθυνότητας», τόνισε ο Φινλανδός επίτροπος
Η συναίνεση «δεν είναι πολιτικό παιχνίδι, αλλά εθνικό πεπρωμένο και ζήτημα θεμελιώδους υπευθυνότητας», τόνισε ο Φινλανδός επίτροπος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις και διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα για την εφαρμογή του μνημονίου θέτει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ως προϋποθέσεις για την αποταμίευση της πέμπτης δόσης, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο «αναδιάταξης» του ελληνικού χρέους.  Μέχρι το 2012 έχουν συμφωνηθεί κινήσεις για ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ, τόνισε ο Επίτροπος, λέγοντας πως η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Στις ανακοινώσεις του μετά το Ecofin την Τρίτη, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε πως «είναι πράγματι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλιστεί η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Το Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, όπως σημείωσε, τα 15 δισ. ευρώ προβλέπονται στη διάρκεια αυτού και του επόμενου έτους.

«Aυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθεί πρόοδος και αυτό πρέπει να ξεκινήσει αμέσως» είπε, συμπληρώνοντας πως όταν ληφθούν αυτά τα μέτρα, το Eurogroup θα εξετάσει ενδεχόμενα επόμενα βήματα.

Το ζήτημα συζητήθηκε στο Eurogroup την Δευτέρα και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου «δεσμεύτηκε να κλιμακώσει τις προσπάθειες για να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση», σύμφωνα με τον Όλι Ρεν.

«Το χρέος δεν είναι διατηρήσιμο, πάρτε μέτρα»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο επίτροπος ανέφερε πως «θα μπορούσε να εξεταστεί μία επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής σε εθελοντική βάση».

Μαζί με αυτήν, σημείωσε ο Όλι Ρεν, θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί το να ζητηθεί από τις τράπεζες και τους ιδιώτες επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις που κατέχουν στα ελληνικά ομόλογα.

Πιθανή τέτοια κίνηση θα ήταν παρόμοια με την προϋπόθεση που τέθηκε τη Δευτέρα στη Λισαβόνα για την έγκριση του πορτογαλικού πακέτου διάσωσης, έπειτα από απαίτηση της Φιλανδίας για να δώσει το «πράσινο φως».

Πιο ξεκάθαρος είχε εμφανιστεί νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ για να καταστήσει βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της, γιατί επί του παρόντος δεν είναι διατηρήσιμο», είπε σε σεμινάριο του Συμβουλίου της Λισαβόνας.

Δηλώνοντας κάθετα αντίθετος σε μία ευρεία αναδιάρθρωση (η οποία, εξήγησε, θα σήμαινε «κούρεμα» στα ομόλογα), τονίζοντας όμως πως «εάν η Ελλάδα καταβάλει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε εάν είναι δυνατή μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Ως ήπια, προσέθεσε, νοείται η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

Ζήτημα «εθνικού πεπρωμένου» η συναίνεση

Ο επίτροπος σημείωσε επίσης, κατά το Reuters, πως χρειάζεται συναίνεση όλων των κομμάτων στην Ελλάδα για να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας: «Η συναίνεση των κομμάτων και η έγκριση του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι στόχοι και οι πολιτικές του, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα».

«Αφού η πολιτική συναίνεση επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, αλλά για εθνικό πεπρωμένο και για ένα ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Eπίτροπος.

O Φινλανδός επίτροπος κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να βάλουν στην άκρη τις διαφορές και να υιοθετήσουν τους στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος» με στόχο την ανάκαμψη της χώρας, την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s