Ε.Ε.: ανεργία και χρέος οι «πληγές» της Ελλάδας

  • Η ανάκαμψη θα επανεμφανισθεί το 2012 σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις
  • Μανώλης Σπινθουράκης, TO BHMA, 13/5/2011
Ε.Ε.: ανεργία και χρέος οι «πληγές» της Ελλάδας
Σταδιακή τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να αποκτήσει θετικό πρόσημο το 2012 (+1,1%) και να αποκτά μεγαλύτερη ώθηση το 2013, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης, σήμερα από τις Βρυξέλλες, των εαρινών οικονομικών της εκτιμήσεων. Στα αρνητικά της έκθεσης για την Ελλάδα περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για την ανεργία, που θα φτάσει το 15,3% το 2012, καθώς και για το δημόσιο χρέος, που θα φτάσει το 166,1% τον επόμενο χρόνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρνητική το 2011 (-3,5% του ΑΕΠ), ενώ η ανάκαμψη θα επανεμφανιστεί το 2012 με +1,1%. Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη (μέσος όρος) θα φτάσει το 1,6% το 2011 και το 1,8% το 2012, ενώ για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι +1,8% για το 2011 και +1,9% το 2012.

Αρνητική θα είναι η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί από το 12,6% το 2010, στο 15,2% το 2011, ενώ το 2012 θα φτάσει το επίπεδο του 15,3%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, μετά την Ισπανία (20,2%).

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από 10,5% του ΑΕΠ το 2010, σε 9,5% το 2011, για να μειωθεί περαιτέρω στο 9,3% το 2012 . Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για το 2012 βασίζονται στο υποθετικό σενάριο ότι δεν θα αλλάξει σε σχέση με σήμερα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ισχύσει.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 142,8% του ΑΕΠ το 2010, θα ανέλθει στο 157,7% το 2011, για να φτάσει το 166,1% το 2012. Τόσο το 2011 όσο και το 2012, η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη και στους «27».
Σχετικά θετική εξέλιξη, είναι τέλος σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ο

Στην συνοδευτική για την Ελλάδα έκθεσή της η Επιτροπή  υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής το 2011 παραμένει βασική πρόκληση, επισημαίνοντας ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ο στόχος του ελλείμματος που έχει τεθεί.

Η αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για το έλλειμμα του 2011, από 7,4%, που ήταν η εκτίμηση του περασμένου Νοεμβρίου ,στο 9,5% οφείλεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στη μειωμένη απόδοση των φορολογικών εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2011, στην αναθεώρηση, επί τα χείρω, της αποτελεσματικότητας ορισμένων φορολογικών μέτρων  και στην αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος το 2010.

Συνεχίζοντας η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης ύψους 5,7% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, περίπου το ήμισυ από αυτά τα μέτρα που είναι κατά βάση μόνιμα και αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων.

Τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν περικοπές δαπανών και περιλαμβάνουν την κατάργηση «μη παραγωγικών και άστοχων δαπανών», τη μείωση των μεσοπρόθεσμων συμβάσεων στο δημόσιο τομέα, την καλύτερη αξιοποίηση των επιδομάτων για τα νοικοκυριά, αλλά και τη βελτίωση της διαχείρισης της κρατικής περιουσίας και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων εισφορών.

Σύμφωνα εξάλλου με την Επιτροπή, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας περιλαμβάνει μια ευρεία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στόχος των οποίων είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της χώρας και της ανταγωνιστικότητάς της διεθνώς. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία θα έχει ως κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές, που, ήδη, ανέκαμψαν το 2010 και θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση το 2011 και το 2012.

Οι εξελίξεις στο κόστος εργασίας και η ευνοϊκότερη εξωτερική ζήτηση θα είναι από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά την αύξηση των εξαγωγών σημειώνει η  Επιτροπή η οποία εκτιμά ότι οι εξαγωγές προϊόντων θα αυξηθούν κατά περίπου 6% την περίοδο 2011-2012, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών, με έμφαση στην εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό, αναμένεται ότι θα ανακάμψουν με ταχύτερους ρυθμούς .

Στα σχόλιά της η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι οι αξιόπιστες προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή και η αποφασιστική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ, όπως υπογραμμίζει, η σταδιακή επανάκτηση της ανάπτυξης, η ενισχυμένη εξωτερική ζήτηση και οι μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη, αναμένονται να οδηγήσουν την οικονομία σε ανάπτυξη από το 2012, με περαιτέρω βελτίωση το 2013.

Σύμφωνα, τέλος, με την Επιτροπή, κατά τη διάρκεια του 2010 υπήρξαν στην Ελλάδα ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες ενεργοποιούσε η αύξηση του ΦΠΑ και η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο αλκοόλ, τα τσιγάρα και την ενέργεια και οι οποίες όμως, αναμένεται να αποδυναμωθούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s