Σημίτης: Επέλεξα και λάθος πρόσωπα

  • SIEMENS: Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ

  • Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Απόλυτος για την ορθότητα των χειρισμών του ως προς τις συμβάσεις με τη SIEMENS, αλλά και συνολικότερα για το έργο των κυβερνήσεών του, καθώς και επιθετικός έναντι όσων αμφισβητούν το έργο του εμφανίζεται ο Κ. Σημίτης με πολυσέλιδη ανακοίνωσή του, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Αφορμή για τη συγγραφή της υπήρξε προφανώς η σημερινή συζήτηση στη Βουλή του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για το μέγα σκάνδαλο και βεβαίως οι αιχμές της Ν.Δ. που, όπως είναι αναμενόμενο, θα διατυπωθούν εις βάρος του, αφού άλλωστε το όνομά του περιλαμβάνεται στο πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφερόμενος -στον επίλογο του κειμένου- στα χρόνια διακυβέρνησής του, υποστηρίζει «ότι η χώρα έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξή της, το διεθνές της κύρος, τις υποδομές και τη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών».

Και με αφετηρία την επισήμανση αυτή επιμένει πως «όσοι υπήρξαν αντίθετοι στο εγχείρημα της περιόδου 1996-2004 θέλουν να αρνηθούν με κάθε τρόπο αυτά τα θετικά στοιχεία και γι’ αυτό και καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτή η περίοδος ως μια εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα».

«Η τυφλή αυτή αντιπαράθεση δεν εξυπηρετεί τη χώρα»-συνεχίζει και δηλώνει πως «οι πολίτες πρέπει να έχουν μια αντικειμενική αντίληψη πότε υπήρχε πρόοδος και πότε οι πολιτικές των κυβερνήσεων οδήγησαν σε δυσάρεστα αδιέξοδα».

Δεν διευκρινίζει

Συνδέει μάλιστα την προτροπή του αυτή με την «πρωτόγνωρη οικονομική κρίση», η οποία, όπως λέει χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποιους ακριβώς επιρρίπτει την ευθύνη, «προήλθε από τη λανθασμένη και αδιάφορη για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας οικονομική πολιτική μετά το 2004».

Ο κ. Σημίτης αναφέρεται διεξοδικά στους συνεργάτες του και επιχειρώντας προφανώς να απαντήσει στις αποκαλύψεις για την εμπλοκή Τσουκάτου και Μαντέλη στο σκάνδαλο, τονίζει χωρίς να τους κατονομάζει πως «όλες οι επιλογές δεν ήταν επιτυχημένες όπως ήταν φυσικό». Υπενθυμίζει ότι «απομακρύνθηκαν υπουργοί και συνεργάτες όταν επικρατούσε η εντύπωση μιας συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με κανόνες πολιτικής δεοντολογίας». Καταλήγει δε πως «ποτέ δεν δόθηκε σε υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη ή συνεργάτες εντολή ή οδηγία για προνομιακή συμπεριφορά υπέρ κάποιας επιχείρησης ή οποιασδήποτε συναλλαγής».

Καστανίδης

Αφήνει όμως την ίδια στιγμή αιχμές για την παραίτηση του Καστανίδη υποστηρίζοντας ότι η πρόταση του τότε υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών για την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των προμηθειών «προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της αρχής την οποία επιθυμούσε».

Απαντώντας εξάλλου στις αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι ο Καστανίδης είχε πρόβλημα ηθικής τάξης και γι’ αυτό αποχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά και εμμέσως στον ίδιο αναρωτιέται «γιατί όμως τότε έγινε και πάλι μέλος της κυβέρνησης το 2003;».

Χριστοφοράκος

Σ’ ό,τι αφορά το σκάνδαλο και τους πρωταγωνιστές του ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει πως δεν είχε καμία απολύτως συνάντηση ούτε οποιαδήποτε επαφή με τον Χριστοφοράκο τον οποίο και δεν γνώριζε, ενώ διαψεύδει τα όσα καταγράφονται στο περιβόητο ημερολόγιο του πρώην ισχυρού άντρα της γερμανικής εταιρείας.

Τέλος, υπερασπίζεται τη νομιμότητα των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ και του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι. *

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s