Η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν χρησιμοποιούμε

Η κυρία Κόνι Χέδεγκαρντ

[ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 12/5/2011]. «Η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν χρησιμοποιούμε», δήλωσε χθες σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους η αρμόδια για τις δράσεις που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή κυρία Κόνι Χέδεγκαρντ. Όπως τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφεται προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει προταθεί από την Κομισιόν κάθε κράτος μέλος να αναβαθμίζει κάθε χρόνο ενεργειακά το 3% των δημόσιων κτηρίων του. «Το έχουμε συζητήσει άτυπα και θα το εξετάσουμε αν είναι υλοποιήσιμο», επεσήμανε.

Παραμένει ωστόσο στόχος της Επιτροπής έως το 2020 το 20% της ενέργειας να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 10% αν και όπως είπε η Επίτροπος «ο στόχος είναι υλοποιήσιμος. Αν το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ αυξάνει 1% κάθε χρόνο, το 2020 θα έχετε φτάσει το 20%. Οι ΑΠΕ μπορούν να προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το έχουμε δει και στην πατρίδα μου, τη Δανία»

Όπως τόνισε η ίδια, στο νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο, θα προβλέπεται στήριξη των οικονομικά πιο ευάλωτων κρατών μελών με κονδύλια fast start (χρηματοδότηση ταχείας εκκίνησης) για την προώθηση δράσεων που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Χέδεγκαρντ, η Κομισιόν παρουσίασε πρόσφατα μια πρόταση για αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά την περιβαλλοντική φορολόγηση, δηλαδή πρότεινε τα καύσιμα με χαμηλή εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα να φορολογούνται λιγότερο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ένα περιθώριο έως το 2013 ώστε να υπάρξει εθελοντική εφαρμογή της πρότασης. Αν δεν σημειωθεί πρόοδος τότε θα τεθεί δεσμευτικό πλαίσιο. Σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα η κυρία Χέδεγκαρντ δήλωσε ότι το μνημόνιο «θα εφαρμοστεί πλήρως και εμπρόθεσμα».

Advertisements

One comment on “Η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν χρησιμοποιούμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s