Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με τη Συνθήκη Σένγκεν

  • Μετά την απόφαση της Δανίας
Την αγανάκτηση της Ευρωβουλής προκάλεσε η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Γερμανία, καθώς και στα λιμάνια για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Σουηδία
Την αγανάκτηση της Ευρωβουλής προκάλεσε η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Γερμανία, καθώς και στα λιμάνια για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Σουηδία   (Φωτογραφία:  AΠΕ )

Διχάζει το θέμα των ευρωπαϊκών συνόρων τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μετά και από την απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που εισέρχονται από τη Γερμανία και τη Σουηδία, «παγώνοντας» έτσι τη Συνθήκη του Σένγκεν. Η Δανία ανακοίνωσε την απόφασή της να επαναφέρει τους ελέγχους στα μεθοριακά περάσματα στα σύνορα με τη Γερμανία, καθώς και στα λιμάνια για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Σουηδία. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους χρησιμοποιούν τη γιγάντια γέφυρα Όρεσουντ, που ενώνει την Κοπεγχάγη με το Μάλμε της Σουηδίας.

Σκληρή κριτική ασκήθηκε στη χώρα στη διάρκεια ειδικής συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους, σε μια προσπάθεια να «συγκρατήσουν» το κύμα των μεταναστών προς τις χώρες τους, προκαλώντας, έτσι, την οργή πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Η Γερμανία ήταν η χώρα που ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε τα κράτη μέλη να στρέψουν την πλάτη τους στη Συνθήκη Σένγκεν.

«Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία πιστεύει ότι μία χώρα δεν θα έπρεπε να είναι σε θέση να λάβει μια απόφαση σαν αυτή» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ, που προήδρευσε της συνάντησης.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα μπορούσε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών. Δεν θέλουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» τόνισε.

«Ποια θα είναι η απάντηση στην επαναφορά των συνόρων; Τι θα προσφέρει; Τίποτα» ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών, Μελχιόρ Ουέιθλετ. «Κρίμα που την προωθούν αρκετές χώρες» διαπίστωσε.

Από την πλευρά του, ο Σέρεν Πιντ, υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας εξήγησε ότι οι Αρχές τις χώρας θα χρησιμοποιούν σκάνερ για να ελέγχουν «εάν υπάρχει παράξενος αριθμός ανθρώπων σε οχήματα που φαίνονται παράξενα».

Η Δανία δέχθηκε, όμως, την επίθεση της Γερμανίας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε: «Αυτό το θέμα δεν είναι γερμανο-δανικό, είναι θέμα που αφορά τις ελευθερίες των κατοίκων της Ευρώπης. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να εξασφαλίσω ότι δεν θα γίνουν βήματα προς τα πίσω».

«Η ελευθερία στο να ταξιδεύει κανείς είναι ένα ευρύτερο καλό, το οποίο δεν μπορούμε να θυσιάσουμε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους» τόνισε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε την απόφαση της Δανίας. «Δεν πρέπει να καταστρέψουμε το χώρο Σένγκεν» δήλωσε ο Γέρζι Μπούζεκ, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία της κυκλοφορίας είναι ίσως η πλευρά της ΕΕ που εκτιμούν περισσότερο οι Ευρωπαίοι».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ομάδας των συντηρητικών Ζοζέφ Ντολ χαρακτήρισε απαράδεκτη την επαναφορά μονίμων ελέγχων στα σύνορα.

«Είναι αδύνατο να οικοδομήσουμε την Ευρώπη πάνω σε εθνικούς εγωισμούς» προσθέτει σε ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφει ο αντιπρόεδρος της ομάδας του, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ επιθυμούν να συμφωνήσουν σε πακέτο προτάσεων εν όψει της Συνόδου της 24ης Ιουνίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s