Αυστηρό μήνυμα προς τους «υποκινητές»

  • Ραγκούσης: Θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους έθεσαν σε κίνδυνο την κοινωνία
  • Των Βασιλη Nεδου – Ελενας Καρανατση, Η Καθημερινή, Σάββατο, 29 Iανoυαρίου 2011

Η προσωρινή ανάσα της μετεγκατάστασης των μεταναστών από τη Νομική Σχολή αποτελεί μεν για την κυβέρνηση μια λύση, ενέχει δε τον κίνδυνο μετά 15 ημέρες να αναζωπυρωθεί το θέμα. Στην κυβέρνηση θα προτιμούσαν να γίνει αποδεκτή η κατ’ αρχήν πρόταση για μετεγκατάσταση στον χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου είχε ήδη ληφθεί μέριμνα για τη στέγαση και τη σίτισή τους και ο χώρος ήταν απολύτως ελεγχόμενος. Ανησυχούν διότι ο χώρος στα Πατήσια, όπου μεταφέρθηκαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, εξακολουθεί να βρίσκεται στη «διακεκαυμένη ζώνη» στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο σέβονται την επιλογή, καθώς αποτελεί προϊόν συνεννόησης μεταξύ του πρύτανη κ. Θ. Πελεγρίνη και του ιδιοκτήτη κ. Κ. Ρουτζούνη, τους οποίους συνδέουν στενοί φιλικοί δεσμοί. Ολα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς και στη μίνι ομάδα διαχείρισης της κρίσης, η οποία συνεδρίαζε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όταν τελικά ήρθη το αδιέξοδο. Προκύπτει εντέλει ότι από τις 15 κρίσιμες ημέρες που ακολουθούν και έπειτα -όπως άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε- θα εφαρμοσθεί η κείμενη νομοθεσία.

Με δεδομένο μάλιστα ότι έχει αποκλειστεί οιοδήποτε ενδεχόμενο νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών, αυτό που πλέον διαφαίνεται ότι περιμένει τους 250 -μετά την παρέλευση του δεκαπενθημέρου- είναι ο εθελοντικός επαναπατρισμός τους ή η απέλαση. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Ραγκούσης, η αστυνομία έχει στα χέρια της τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος 3907/2011, ώστε να χειριστεί την κατάσταση. Ο ίδιος έκανε λόγο για τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές ευθύνες όσων υποκίνησαν και οργάνωσαν την κατάληψη στη Νομική, λέγοντας ότι θα τους αποδοθούν ευθύνες. Τους κατηγόρησε δε ότι «έθεσαν σε τεράστιο κίνδυνο τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Κάποιοι ξύπνιοι βρέθηκαν και τώρα, όπως και το 2008 στην Κρήτη, και είπαν σ’ αυτούς τους ανθρώπους να ανέβουν στην Αθήνα, να κάνουν απεργία πείνας για να νομιμοποιηθούν, όπως και τότε», τόνισε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι το 2005 και το 2007 νομιμοποιήθηκαν μαζικά περίπου 150.000 μετανάστες. Αναφερόμενος στην επιλογή της κυβέρνησης να χειριστεί το θέμα χωρίς βία, τόνισε ότι υπήρχε πρωθυπουργική εντολή να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαπραγματεύσεων μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής. «Ευτυχώς όλα τελείωσαν ειρηνικά και αναίμακτα. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος σπινθήρας που να γενίκευε αντιδράσεις, αλλά ευτυχώς κάτι τέτοιο απεφεύχθη. Το κράτος θα μπορούσε να επέμβει δυναμικά αν το ήθελε, αλλά δεν το έκανε, και αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας της αστυνομίας. Πιστεύω ότι αστυνομίες πολλών άλλων χωρών θα επέλεγαν την επέμβαση και όχι την ήπια λύση των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Ραγκούσης. Πρόσθεσε ακόμη ότι εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε ως μόνους διαπραγματευτές τους εισαγγελείς και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι όποιες παρεμβάσεις (Αλαβάνου, Δρίτσα κ.ά.) έγιναν με πρωτοβουλία αυτών που τις ανέλαβαν. Σε ερώτηση για το αν τελικά είναι ικανοποιημένος από τη συνολική διαχείριση της κρίσης, απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν σας φαίνομαι περισσότερο ικανοποιημένος ή οργισμένος». Ο ίδιος άφησε ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για τη χρόνια εκκρεμότητα χορήγησης πολιτικού ασύλου, λέγοντας ότι οι επιτροπές που εξετάζουν τις αιτήσεις άρχισαν να δουλεύουν.

Κραυγή αγωνίας πανεπιστημιακών

Η ζωή στη Νομική παρέα με τους «τριακόσιους»

TO ΘEMA

Αυστηρό μήνυμα προς τους «υποκινητές»
Η Ν.Δ. κατέθεσε την τροπολογία για το άσυλο
Τραυματισμένος ο ΣΥΝ από την εξέλιξη
Επικρίσεις ΚΚΕ κατά όλων των κομμάτων
Πανεπιστημιακοί: «Δεν πάει άλλο»
Οι επιπλοκές της πολύωρης διαπραγμάτευσης
Μετακίνηση υπό μορφήν πορείας
Χωρίς σημαντικές καταστροφές οι χώροι όπου έγινε η κατάληψη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s