Τραγικά επείγουσα η κατάσταση στις φυλακές του Έβρου

  • Επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με επιστολή στον Πρωθυπουργό

Έφηβοι κρατούμενοι στις φυλακές του Έβρου «γαντζώνονται στα παράθυρα αναζητώντας φως και οξυγόνο”, αναφέρουν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που ζητούν άμεση επέμβαση για βελτίωση των άθλιων συνθηκών κράτησης .

Η φωτογραφία από την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η φωτογραφία από την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η επιστολή, που απέστειλε η οργάνωση στον πρωθυπουργό στις 14 Ιανουαρίου, αναφέρεται: «Άντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες αθλιότητας. Έφηβοι γαντζώνονται στις σιδεριές των παραθύρων για να βρουν φως και οξυγόνο. Μικρά, ασυνόδευτα παιδιά κοιμούνται πλάι σε ενήλικους συγκρατούμενούς τους. Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. …Η μυρωδιά είναι αφόρητη. …Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν».

Πέρα από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, στην επιστολή γίνεται λόγος και την απουσία βασικών διαδικασιών που πρέπει να διαθέτουν οι χώρες υποδοχής παράτυπων αλλοδαπών.

«Δεν διαθέτουν διερμηνέα, δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι νομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, «ζωές κρατούμενες» επειδή προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη μιζέρια, τον πόλεμο, το θάνατο», υπογραμμίζεται.

«Η κατάσταση στον Έβρο είναι ένα τραγικό επείγον. Γι αυτό σας ζητάμε να επέμβετε άμεσα. Η όποια απόφασή σας δεν μπορεί να αγνοεί τις κραυγές αγωνίας αυτών των ανθρώπων. …Ας μην μετατραπεί ο Έβρος σε μεσαιωνικό κολαστήριο της Ευρώπης».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s