Θύελλα για τον «καταυλισμό» της Νομικής

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η «κατάληψη» της Νομικής από περίπου 250 μετανάστες. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη καταδίκάζουν την κατάληψη, μιλούν μίλησαν ανοιχτά για πολιτικώς υποκινούμενη ενέργεια και επέρριψαν στις διοικητικές αρχές του πανεπιστημίου την ευθύνη για την μη προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου.

Θύελλα για τον «καταυλισμό» της Νομικής

Αλλοι 50 λαθρομετανάστες πραγματοποιούν κατάληψη στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Θύελλα για τον «καταυλισμό» της Νομικής

Προσερχόμενη στο υπουργικό Συμβούλιο η Αννα Διαμαντοπούλου δεν έκρυψε τα λόγια της: «Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική, δεν βρέθηκαν τυχαία εκεί. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες», είπε η υπουργός Παιδείας και κορύφωσε την κριτικής της λέγοντας:

«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής (…) οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία (…) Οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή βεβαίως όλων των οργάνων της πολιτείας ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».

  • Παπουτσής: Ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών το άσυλο

Ο υπουργός Προστασίας Χρήστος Παπουτσής μίλησε για «αλλότριους εξωπανεπιστημιακούς στόχους και πολιτικές σκοπιμότητες». Πρόσθεσε ότι η προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αρχών» και εξαπέλυσε επίθεση εις βάρος των διοικητικών αρχών του Ιδρύματος: «Αισθάνομαι την υποχρέωση να υπενθυμίσω προς όλους ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν προσφέρεται, ούτε ως άλλοθι θεσμικής δυσλειτουργίας και διοικητικής ανικανότητας, ούτε ως πεδίον επιδίωξης πολιτικών σκοπιμοτήτων και αλλότριων εξωπανεπιστημιακών στόχων».

«Οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Ως εκ τούτου» καταλήγει στην ανακοίνωσή του, οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Νομική Σχολή Αθηνών».

  • Σκληρή στάση και από Ραγκούση

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλεθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα, σημειώνει και η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου, η ενέργεια των αλλοδαπών χαρακτηρίζεται αυθαίρετη και τονίζεται ότι η κατάληψη χώρων της Νομικής έγινε με την υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων.

Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών χαρακτηρίζει ακραίο το αίτημα της γενικής νομιμοποίησης και επισημαίνει ότι 15 μήνες μετά την έναρξη της θητείας της, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση και ούτε θα διενεργήσει στο μέλλον.

Κατηγορεί δε τη Νέα Δημοκρατία ότι από το 2005 έως το 2007 ήταν η μόνη κυβέρνηση που προχώρησε μαζικά και αδιακρίτως σε 150.000 νομιμοποιήσεις αλλοδαπών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

  • Τι λέει η νεολαία Συνασπισμού για το θέμα

Σε ανακοίνωσή της η νεολαία του Συνασπισμού υποστηρίζει ότι η απόφαση για «φιλοξενία» των μεταναστών σε χώρους της Νομικής Σχολής είχε αρχικά αποκομίσει τη συναίνεση τόσο της ΠΑΣΠ όσο και της ΔΑΠ, στήριξη την οποία οι δύο φοιτητικές παρατάξεις αναίρεσαν, υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων.

«Τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιανουαρίου έφτασαν από την Κρήτη 300 μετανάστες ζητώντας ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Η απεργία πείνας ξεκίνησε χτες, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, ως ένας αγώνας αξιοπρέπειας για ανθρώπους που επί πολλά χρόνια εργαζόντουσαν σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης, «αδήλωτοι» και χωρίς δικαιώματα. Η φιλοξενία των μεταναστών γίνεται σε ένα χώρο ο οποίος δεν χρησιμοποιείται και δεν παρεμποδίζει στο παραμικρό την ομαλή λειτουργία της σχολής, ενώ είχε προηγηθεί σχετική απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής, με τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ να τη στηρίζουν. Μετά το τράβηγμα του αυτιού τους από τα κόμματά τους, οι δύο παρατάξεις αναίρεσαν την αρχική τους απόφαση και από τότε ξεκινά και μια μεγάλη εκστρατεία συκοφάντησης απέναντι στη Νεολαία Συνασπισμού περί δήθεν υποκίνησης της απεργίας. Αυτές οι συκοφαντίες, όμως, δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα, η οποία εξανάγκασε 300 ανθρώπους να ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα. Δίπλα στους μετανάστες στέκεται μια πλατιά πρωτοβουλία από σωματεία, δημοτικές κινήσεις, πανεπιστημιακούς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, φοιτητικούς συλλόγους και πολιτικές οργανώσεις που εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση και έμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s