Αποχώρησαν οι κατηγορούμενοι

Αποχώρησαν από το εδώλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους για μη καταγραφή των στοιχείων όσων επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Αποχώρησαν οι κατηγορούμενοι

Πρώτος αποχώρησε ο Χάρης Χατζημιχελάκης και ακολούθησαν οι υπόλοιποι, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της προέδρου του δικαστηρίου για την ανάγκη καταγραφής των στοιχείων των παριστάμενων στη δίκη.

«Μείνε να δικάσεις μόνη σου με τους αστυνομικούς», φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος απευθυνόμενος στην πρόεδρο. Κατά την αποχώρηση των κρατουμένων με τη συνοδεία φρουράς δεκάδες φίλοι τους που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα άρχισαν να τους χειροκροτούν και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».

Η δίκη των εννέα εκ των 13 κατηγορουμένων άρχισε το πρωί της Δευτέρας εν μέσω έντασης μεταξύ των κατηγορουμένων και της έδρας.

Αφού το Δικαστήριο εκφώνησε τα ονόματα των έξι προσωρινά κρατούμενων και των τριών ελεύθερων, με όρους, κατηγορουμένων ζήτησε να πάρει το λόγο ένας εξ αυτών, ο Παναγιώτης Μασούρας. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επιθυμούν να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των «συντρόφων τους».

«Θέλουμε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης. Θέλουμε μαζί μας τους συντρόφους μας. Η αίθουσα είναι γεμάτη μπάτσους και δημοσιογράφους. Ζητάμε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων αυτών που έρχονται να μας συμπαρασταθούν. Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο φακέλωμα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα αποχωρήσουμε», είπε ο Μασούρας.

«Εντάξει να μιλήσουν οι συνήγοροί σας», απάντησε η πρόεδρος.

Τότε σηκώθηκε ο, εκ των κατηγορουμένων, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της φώναξε: «Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που… σηκωθείτε πάμε να φύγουμε» (απευθυνόμενους στους υπόλοιπους κατηγορούμενους).

«Περιμένετε κύριε μισό λεπτό να μιλήσουν οι συνήγοροί σας», είπε η πρόεδρος.

Το λόγο έλαβαν οι, εκ των συνηγόρων, Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου, οι οποίοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη.

Οι συνήγοροι έθεσαν και αυτοί το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας. Ζήτησαν, επίσης, να μην έχουν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.

Η πρόεδρος ζήτησε από κάποιες γυναίκες, που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της αίθουσας, να καθίσουν κάτω και να μην κάνουν χειρονομίες.

Οι γυναίκες αντέδρασαν και η πρόεδρος τους είπε ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα με τα χέρια θα κρατηθούν.

«Σας παρακαλώ κύριε, οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα», είπε η πρόεδρος.

«Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη δίκασε τότε άδεια αίθουσα», φώναξε ο Χατζημιχελάκης και τότε το δικαστήριο διέκοψε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.

Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα της υπεράσπισης όσον αφορά τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών και όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, θα μεριμνήσει το δικαστήριο ώστε να λυθούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα.

Επίσης, δεκτό έγινε το αίτημα να μην φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας, εφόσον παραμένουν στην αίθουσα.

Δεκτό έγινε ακόμα το αίτημα για τη μη τήρηση στοιχείων όσων εισέρχονται στο δικαστήριο. «Είναι αποδεκτή η επίδειξη ταυτότητας, μηδενός εξαιρουμένου, η πρώτη που επέδειξα ήμουν εγώ, δεν είναι όμως αποδεκτές οι λίστες και οι φωτοτυπίες στοιχείων», είπε η Πρόεδρος.

«Η είσοδος στο ακροατήριο θα είναι αδιακώλυτη. Θα μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως, όμως θα εισέρχονται τόσοι όσοι είναι και τα καθίσματα της αίθουσας», συνέχισε.

Επίσης, έναση επικράτησε, όταν κατηγορούμενοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά που κάθονται σε θέσεις του ακροατηρίου.

Ενας εκ των κατηγορουμένων, ο Παναγιώτης Αργυρού, είπε στην πρόεδρο ότι θέλει να ενημερώσει το δικαστήριο πως «αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων τους θα αποχωρήσουν από τη δίκη και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους».

Κατά τη διάρκεια διακοπής του δικαστηρίου δημιουργήθηκε νέα ένταση μεταξύ κατηγορουμένου και ενός αστυνομικού με πολιτικά, που τον πλησίασε,  καθώς επίσης και με φίλους των κατηγορουμένων που ζητούσαν από αστυνομικούς με πολιτικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα απολογούνται ενώπιον της 9ης τακτικής ανακρίτριας οι πέντε συλληφθέντες για τρομοκρατία, σε Βύρωνα και Περισσό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s