Υπό διαμαρτυρίες η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Αθηναίων

  • Υπό τη διαμαρτυρία συμβασιούχων πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Γ. Καμίνη και των 148 Συμβούλων στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας.

Με διαμαρτυρίες συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων και συνθήματα οπαδών της Χρυσής Αυγής έγινε η πολιτική ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη αλλά και των 148 Δημοτικών Συμβούλων και Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων, στο Δημαρχείο της Αθήνας.

Πριν ξεκινήσει η ορκωμοσία έγιναν δηλώσεις από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, πλην αυτής του απερχόμενου Δημάρχου Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνη.

Ειδικότερα, ο Ν. Σοφιανός της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσε πως «οι κομμουνιστές δηλώνουν πως θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του λαού», αναφορά στους διαμαρτυρόμενους συμβασιούχους, ενώ η κυρία Ελ. Πορτάλιου δήλωσε πως «δεν θα υπακούσουμε στους αντισυνταγματικούς νόμους του Μνημονίου» και ζήτησε τον διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους.

Δήλωση έκανε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανταρσία», Πέτρος Κωνσταντίνου υπερασπιζόμενος τους συμβασιούχους του Δήμου, ενώ τόνισε πως η παράταξή του θα αγωνιστεί «για την κατάργηση του μνημονίου και του Καλλικράτη».

Στη συνέχεια ακολούθησε η ορκωμοσία, από ιερωμένο, παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, του συνδυασμού του Νικ. Κακλαμάνη και του Νίκου Μιχαλολιάκου επικεφαλής του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή» και αμέσως μετά ο νέος Δήμαρχος Γ. Καμίνης απευθυνόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους ζήτησε την συσπείρωση των δημοτικών παρατάξεων, των φορέων και των πολιτών για να ξεπεράσει η Αθήνα τη δεινή κρίση που περνάει.

«Έχω πλήρη αίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε σήμερα και των προσδοκιών που έχει τροφοδοτήσει η προσπάθειά μας. Έχω πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το εγχείρημα. Η δημοτική αρχή που σήμερα αναλαμβάνει τα καθήκοντά της είναι η πρώτη δημοτική αρχή που καλείται να διοικήσει την Αθήνα στις συνθήκες μιας δεινής κρίσης που αλλάζει την οικονομική, κοινωνική και διανοητική ζωή της κοινωνίας μας. Μιας κρίσης βιωσιμότητας, σε τελευταία ανάλυση».

Απευθυνόμενος στο προσωπικό και στα στελέχη του Δήμου, δήλωσε πως η ποιότητα ζωής της πόλης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της δικής τους εργασίας. Τέλος απευθυνόμενος προς τους δημιουργικούς πολίτες, επεσήμανε πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς τη δική τους συμμετοχή, χωρίς τη συμμετοχή και κινητοποίηση των δυνάμεων της τέχνης και του πολιτισμού, τη στράτευση του επιστημονικού δυναμικού της πόλης, αλλά και τη συμβολή των νεανικών και καινοτόμων δημιουργικών της δυνάμεων.

Αμέσως μετά την εκδήλωση ο απερχόμενος Δήμαρχος Νικ. Κακλαμάνης αναφερόμενος την πρωτοβουλία των επικεφαλής των παρατάξεων να προβούν σε δηλώσεις με ανακοίνωσή του τονίζει: «Τα όσα πρωτοφανή διαδραματίστηκαν στη σημερινή ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου για πρώτη φορά μετά από 176 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Αθηναίων, αποτελούν ντροπή για την ιστορία της πόλεως των Αθηνών με ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής».

  • «Ανοιχτή Πόλη»: «Δεν υπακούμε στους νόμους του Μνημονίου»

Στη σημερινή διαδικασία ορκωμοσίας των νεοεκλεγμένων συμβούλων στο Δήμο Αθηναίων, οι δυο δημοτικοί και επτά κοινοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Ανοιχτή Πόλη, ανέγνωσαν και κατέθεσαν στα πρακτικά την εξής δήλωση-κείμενο ορκωμοσίας:

«Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.

Δηλώνω ωστόσο ότι δεν δεσμεύομαι και δεν υπακούω στους αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους του Μνημονίου Κυβέρνησης – “Τρόικας”.

Επίσης, ότι θα καταβάλω ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στην αυτοδιοίκηση (αρ. 102, παρ. 5), στην προστασία του περιβάλλοντος (αρ. 24, παρ. 1), στην παιδεία (αρ. 16, παρ. 4, 5), στο δικαίωμα στην εργασία (αρ. 22, παρ. 1, 2), στην κοινωνική πολιτική (αρ. 21, παρ. 3, 5, 6) και στα δικαιώματα όλων χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων (αρ. 5, παρ. 2), να τηρηθούν στο ακέραιο.»

Επισημαίνεται ότι για τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους της Ανοιχτής Πόλης, η επιλογή του «πολιτικού» τυπικού της ορκωμοσίας, δεν συνιστά έκφραση θρησκευτικής πεποίθησης ή μη, αλλά εκδήλωση του αιτήματος για την ανάγκη πλήρους και σαφούς διαχωρισμού της κοσμικής δημοκρατικής λειτουργίας της Πολιτείας από την πνευματική θρησκευτική λειτουργία της Εκκλησίας.

Αντίθετα, η πρόσκληση που απεύθυνε η δημοτική αρχή προς τον Αρχιεπισκόπο κ. Ιερώνυμο για να παραστεί στη σημερινή διαδικασία, αντιστρατεύεται την υπόθεση του χωρισμού κράτους-εκκλησίας και αναπαράγει παλιότερες νοοτροπίες και κατάλοιπα.

Τέλος, σχετικά με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση στην σημερινή διαδικασία ορκωμοσίας επισημαίνουμε: Η υψηλόβαθμη εκπροσώπηση της κυβέρνησης του μνημονίου στις δημοτικές διαδικασίες δείχνει το σφικτό εναγκαλισμό -μέχρις ασφυξίας- που επιφυλάσσουν οι κυρίαρχοι σχεδιασμοί για την αυτοδιοίκηση: Όμως, οι επιβαλλόμενες περικοπές πόρων και υπηρεσιών, οι απολύσεις εργαζομένων, ο μαρασμός της τοπικής δημοκρατίας μέσω του «Καλλικράτη» δεν μπορούν να καλυφθούν από κινήσεις δημοσίων σχέσεων. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει σύντομα να σταθεί αντιμέτωπη με τις κυβερνητικές επιλογές, να προασπίσει τη δοκιμαζόμενη κοινωνία και τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την ασκούμενη σήμερα αντιλαϊκή πολιτική.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s