Καμπάνια ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

  • «Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής» είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας που ξεκινούν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, οι ΜΚΟ Praksis και Κέντρο Ζωής υπό την αιγίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, από την εμφάνιση της νόσου μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 9.000 περιστατικά, ενώ τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που παρατηρήθηκε στα μέσα της τελευταίας δεκαετίας, ακολούθησε η σταθεροποίηση του ετήσιου αριθμού περιστατικών στα 550 – 600 συγκριτικά με τα 400 – 450 που υπήρχαν στις αρχές της δεκαετίας.

Η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκινάει σήμερα θα εστιάσει τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας τη σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και δρώμενα ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης, που απευθύνονται τόσο στον ελληνικό όσο και στον μεταναστευτικό πληθυσμό.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα που προσφέρει αντιρετροϊκή θεραπεία από το 2000 και σήμερα περιθάλπει πάνω από 160.00 άτομα που ζουν με HIV/AIDS , η μάχη κατά του ιού βρίσκεται ενώπιον μιας διπλής απειλής με συνέπεια την αδυναμία εφαρμογής των ενδεδειγμένων θεραπειών για το AIDS και τη ματαίωση των υποσχέσεων μίας νέας επιστήμης. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε θεραπεία, γεγονός που συνιστά σημαντική πρόοδο, ωστόσο άλλα 10 εκατομμύρια περιμένουν ακόμα θεραπεία και θα χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα χρόνια, αν δεν τη λάβουν.

“Στην προσπάθειά μας να θεραπεύσουμε ασθενείς με HIV/AIDS, αισθανόμαστε ότι, ως γιατροί, έχουμε τα χέρια δεμένα πισώπλατα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Γκίλς βαν Κάτσεμ, ιατρικός συντονιστής των ΓΧΣ για τη νότια Αφρική και το Λεσόθο, καθώς, όπως αναφέρει, η τιμή των καινούριων φαρμάκων προβλέπεται να εκτοξευθεί, επειδή οι δωρήτριες χώρες αποφάσισαν να αθετήσουν τη δέσμευσή τους να επεκτείνουν την παροχή θεραπείας κατά του AIDS.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s