«Τσουνάμι» ανεξαρτητοποιήσεων στο Κοινοβούλιο

  • Ορισμένοι ομιλούν περί κύματος δίχως προηγούμενο για την ελληνική Βουλή. Αλλοι, περισσότερο τολμηροί, κάνουν λόγο για «τσουνάμι». Αμφότεροι συμφωνούν ότι το φαινόμενο της «ανεξαρτητοποίησης» βουλευτών δεν έχει ακόμα επιδείξει όλο το εύρος της δυναμικής του και κατ’ επέκτασιν των ευρύτερης σημασίας των επιπτώσεών του στην πολιτική σκηνή.

Η χθεσινή επιλογή του Γ. Κοντογιάννη να θέσει εαυτόν εκτός Κ.Ο. της Ν.Δ., ήταν η δωδέκατη κατά σειράν, από τον Μάιο έως σήμερα πράξη αποχώρησης βουλευτή από την Κ.Ο. του κόμματος με του οποίου τη σημαία εξελέγη στις εκλογές 2009. Οι έξι διαγράφτηκαν από το κόμμα τους, με αφορμή διαφοροποίησή τους σε κρίσιμες στρατηγικές επιλογές, ενώ οι υπόλοιποι επέλεξαν να ανεξαρτητοποιηθούν, πριν οι ηγεσίες ενεργοποιήσουν πειθαρχικά σε βάρος τους μέτρα.

«Πρώτη σε δύναμη» κίνηση ανεξαρτήτων, με κριτήριο την κομματική προέλευση των βουλευτών που την απαρτίζουν, είναι πλέον εκείνη η οποία προέρχεται από τους κόλπους της Ν.Δ.: Ντόρα Μπακογιάννη, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Ελ. Αυγενάκης (διαγράφτηκαν), Κ. Κιλτίδης και Γ. Κοντογιάννης.

Ακολουθεί η «Δημοκρατική Αριστερά» την οποία αποτελούν οι ανεξάρτητοι – πρώην του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές: Φ. Κουβέλης, Γρ. Ψαριανός, Αθ. Λεβέντης και Κ. Τσούκαλης. Τρίτοι κατά σειράν είναι οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ: Σοφία Σακοράφα, Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου, οι οποίοι διαγράφηκαν επειδή δεν υπερψήφισαν το Μνημόνιο.

Προσφάτως, αρκετή συζήτηση έγινε και για πιθανές εξελίξεις στον ΛΑΟΣ, με τα βλέμματα όλων να επικεντρώνονται στον Μ. Βορίδη – καθώς φήμες τον έφεραν να κινείται προς την έξοδο από την Κ.Ο. του κόμματος του Γ. Καρατζαφέρη. Ο τελευταίος χθες, δίχως ονομαστική αναφορά, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις προαναφερόμενες φήμες, σημειώνοντας στη Βουλή ότι πέτυχε και ακύρωσε τις σχετικές σε βάρος του κόμματός του διεργασίες.

Από χθες, πάντως, το ενδιαφέρον όλων στο Περιστύλιο στρέφεται εκ νέου στην Ν.Δ., καθώς οι περισσότεροι προβλέπουν και νέες αποχωρήσεις. Στα «πηγαδάκια», μάλιστα, ορισμένοι διακινδυνεύουν ακόμα και αριθμητική πρόβλεψη: Μιλάνε για άλλους πέντε γαλάζιους βουλευτές που προετοιμάζονται για αποχώρηση. Ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, δεδομένου ότι οι «εκτός» είναι κιόλας πέντε: Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, «ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση Κ.Ο., ορίζεται σε δέκα (10)». Μια τέτοια εξέλιξη, δίνει συμβολικά και τυπικά μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα στα μέλη της, αλλά και ορισμένα «προνόμια» εντός του Κοινοβουλίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση απλώς θα χαρακτηρίζονται «ανεξάρτητοι» βουλευτές. Ενα από τα «προνόμια» είναι η απόκτηση δύο αιθουσών για τη στέγασή τους (ένα για τον/την πρόεδρό της και μία δεύτερη για τους βουλευτές), ενώ προβλέπεται και η πρόσληψη αριθμού μετακλητών υπαλλήλων για τη στελέχωση της γραμματείας της ομάδας.

  • Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 25 Nοεμβρίου 2010
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s