Γιώργος: Το κράτος ο μεγάλος ασθενής

  • Τις διαρθρωτικές αλλαγές έδειξε ξανά ο πρωθυπουργός ως στόχο για το 2011 και προανήγγειλε ριζικές τομές στη δημόσια διοίκηση. Σε 1500 συχγωνεύονται οι 6000 Δημοτικές Επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ της αυτοδιοίκησης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του σε διημερίδα για τον «Καλλικράτη», χαρακτήρισε το κράτος το «μεγάλο ασθενή» και επισήμανε πως «τα επόμενα χρόνια, το 2011 και το 2012, χρειάζεται να μειώσουμε τη σπατάλη αλλά και να βελτιώσουμε το Δημόσιο τομέα, να κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες και με λιγότερους πόρους».

Γιώργος: Μεγάλος ασθενής το κράτος

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, καθώς όπως είπε, η πορεία που έχει ξεκινήσει από πέρυσι η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και το 2011. Τη νέα χρονιά, ανέφερε, έμφαση θα δοθεί περισσότερο στις διαρθωτικές αλλαγές, παρά σε άλλου είδους μέτρα.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία του «στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται» να σπάσουμε αυτή τη μίζερη αντίληψη ότι δεν μπορούμε».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σημασία της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης, επικαλούμενος μάλιστα την πρόσφατη περίπτωση της Ιρλανδίας.

«Καταλαβαίνουμε τώρα πόσο δίκιο είχαμε όταν έστω και μόνοι μας και με αντίπαλο τη συσσωρευμένη αναξιοπιστία απέναντι στη χώρα καταφέραμε να δημιουργήσουμε αυτό το μηχανισμό στήριξης. Επιμείναμε ότι η προσέγγιση πρέπει να είναι ενιαία για όλη την Ευρώπη και διαπραγματευτήκαμε για τη θεσμοποίηση αυτού του μηχανισμού που θα μπορεί στο μέλλον να αποτρέπει κρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε ακόμη τον Καλλικράτη έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης που παρέχει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στον πολίτη. «Πολλοί έλεγαν όταν ξεκινήσαμε ότι δε θα προλάβουμε. Εσείς είστε η ζωντανή απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε, απευθυνόμενος στους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό τους.

Δείτε επίσης: Υποχρεωτικές μετατάξεις 1.000 υπαλλήλων από τις κρατικές περιφέρειες στις νέες αιρετές περιφέρειες στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

  • Συγχωνεύονται σε 1.500 οι 6.000 Δημοτικές Επιχειρήσεις και ΝΠΔΔ

Ετοιμο είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τη χρηματοδότηση του Καλλικράτη, είπε ο Γ. Ραγκούσης, μιλώντας στην ίδια διημερίδα. Προεξήγγειλε επίσης ότι ως τον Ιούλιο η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ θα περάσει στις περιφέρειες, ενώ οι 6000 δημοτικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα συγχωνευτούν σε 1500, με το πλεονάζον προσωπικό να μετατάσσεται στους Δήμους.

Απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας για τη νέα εποχή στη λειτουργία του κράτους και ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης» το 2011. Τρία είναι τα κρισιμότερα σημεία μεταξύ όσων ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών:

  • Μέχρι τον Ιούλιο θα έχει μεταφερθεί στις αιρετές ηγεσίες των περιφερειών η αρμοδιότητα για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως και άλλες αρμοδιότητες που σήμερα διατηρεί το κεντρικό κράτος.
  • Είναι ήδη έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την χρηματοδότηση του Καλλικράτη από το πρόγραμμα «Ελλάδα» με κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά θα κατευθυνθούν σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τόνωσης της «πράσινης ανάπτυξης» και της τοπικής επιχειρηματικότητας, καθώς και σε ολοκληρωμένα σχέδια βελτίωσης της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο.
  • Μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν συγχωνευτεί οι 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις και άλλα ΝΝΠΔ που ελέγχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, σε περίπου 1.500. Σαν αποτέλεσμα θα υπάρξουν και μετατάξεις προσωπικού προς τους Δήμους κατά περίπτωση.

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι μαζί με όλους τους αιρετούς άρχοντες θα επιδιωχθεί η συνολική αλλαγή της αυτοδιοίκησης και του κράτους, η οποία είναι εθνική επιλογη.

Τόνισε επίσης ότι ο Καλλικράτης αποτελεί μεταξύ άλλων και την ηθική επαναθεμελίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού ενσωματώνει τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της διαβούλευσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Ο Καλλικράτης αποτελεί βασικό κορμό των αλλαγών που θα συνεχιστούν στο κράτος» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτοφανές σχέδιο μετάβασης στη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό και για την ενοποίηση υποδομών και πληροφοριακών συστημάτων ο κ.Ραγκούσης ανέφερε ότι βρίσκονται 257 διαγωνισμοί σε εξέλιξη από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Η προσέγγιση του πολίτη στις νέες υπηρεσίες θα γίνει ακόμη ευκολότερη με την εγκατάσταση 1200 ηλεκτρονικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (με μορφή ATM) στους δήμους εντός του 2011.

  • Ρεπορτάζ: Νίκος Β.Τσίτσας, ΕΘΝΟΣ, 24/11/2010
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s