Ακριβαίνουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τρόφιμα, πετρέλαιο θέρμανσης

 • Μέτρα 14 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011
 • Κόβονται συμβάσεις με το Δημόσιο, «ψαλίδι» και στις δαπάνες ΔΕΚΟ

Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και του πολύ χαμηλού από το 5,5% στο 6,5% προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εξισώνεται ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που σημαίνει ότι ένα λίτρο πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 1,3 ευρώ αντί για περίπου 70 λεπτά που στοιχίζει σήμερα. Μειώνεται από το 11% σήμερα, στο 6,5% ο ΦΠΑ για τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία, ενώ θεσπίζεται επίδομα θέρμανσης 400 εκατ. ευρώ. Μπαίνει «ψαλίδι» στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, με στόχο την εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ. Συνολικά, τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός διαμορφώνονται στα 14 δισ. ευρώ.

Η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2010. Προβλέπεται επίσης η καταβολή επιδόματος θέρμανσης στα φτωχότερα νοικοκυριά ύψους 400 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο κονδύλι, είναι μοιρασμένο σε δύο έτη: 200 εκατ. ευρώ για το 2011 και 200 εκατ. ευρώ για το 2012. Επίσης, στα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός περιλαμβάνονται:

 1. Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Ακριβότερα γίνονται, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα, ο λογαριασμός της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
 2. Η αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 5,5% σήμερα στο 6,5%. Ο πολύ χαμηλός συντελεστής επιβάλλεται κυρίως σε εφημερίδες, έντυπα και βιβλία.
 3. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα ξενοδοχεία.
 4. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα φάρμακα.

Το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 9,4%, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2011, ο στόχος για το έλλειμμα είναι τα 17 δισ. ευρώ ή περίπου 7,4% του ΑΕΠ. Δηλαδή, το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ή κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. «Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλαιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και κάνει λόγο για:

 1. Εξορθολογισμό των δαπανών
 2. Μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη, και οι ΔΕΚΟ.
 3. Πάταξη της φοροδιαφυγής
 4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ανακοινώθηκε ότι θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 24% στο 20%.

 • Έκρηξη ανεργίας το 2011 προβλέπει και η κυβέρνηση

Τις μαύρες προβλέψεις για την έκρηξη της ανεργίας τόσο το 2011 όσο και το 2012 ασπάζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Για το 2011, το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ανεργία 14,6% και για το 2012, περαιτέρω αύξησή της στο 14,8%.

Η ύφεση το 2011 θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναμενόταν, καθώς για το 2011 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% από 2,6%, που προέβλεπε το Μνημόνιο για την επόμενη χρονιά. Επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται από το 2012.

2010 2011 2012 2013
ΑΕΠ -4,2% -3% 1,1% 2,1%
Πληθωρισμός 4,6% 2,2% 0,5% 0,7%
Ανεργία 12,1% 14,6% 14,8% 14,3%

Διαρθρωτικές αλλαγές

Στο σχέδιο προϋπολογισμού γίνεται αναφορά και στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών προχωρούν παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.

Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά:

• Στο νέο φορολογικό σύστημα,

• στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο,

• στον Καλλικράτη,

• στη δημοσίευση των αποφάσεων στο διαδίκτυο,

• στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό,

• στις εργασιακές σχέσεις,

• στη σταθερότητα και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα,

• στην απελευθέρωση υπηρεσιών,

• στην προστασία υπερχρεωμένων νοιοκυριών και επιχειρήσεων,

• στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων,

• στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών,

• στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και

• στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση μεγάλων και μικρών επενδύσεων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s