Ο Λ. Παπαδήμος οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ σύμβουλος του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο κ. Λ. Παπαδήμος, τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο συμβουλευτικός ρόλος του κ. Παπαδήμου συμφωνήθηκε ύστερα από εκτενή συνομιλία που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα έχει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα μακροοικονομικής, διαρθρωτικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικών αγορών και τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, θα ασχοληθεί με τον σκληρό πυρήνα του διαρθρωτικού οικονομικού προβλήματος της χώρας και την προσπάθεια επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Επίσης, θα αξιοποιηθεί η πολύτιμη εμπειρία του στα θέματα του χρηματοπιστωτικού και τραπεζικού κλάδου. Ο κ. Παπαδήμος αναφέρεται ότι δεν θα εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά θα παραμείνει στο γραφείο που διατηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ως πρώην διοικητής.

Oκ. Λ. Παπαδήμος είναι υποστηρικτής της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής. Θεωρεί ότι, αν δεν υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία τα επόμενα χρόνια και αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων στις χώρες της ευρωζώνης, τότε οι ανησυχίες των αγορών για τα δημόσια οικονομικά θα αυξήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, καθώς θα αυξηθεί το κόστος του χρήματος. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία τα περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s