Μαύρα τα μαντάτα για την ανεργία στην Ελλάδα λέει ο ΟΟΣΑ

  • Αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 12,1% το 2010 και στο 14,3% το 2011 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση.

«Παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης στις περισσότερες χώρες, παραμένει ο κίνδυνος ότι εκατομμύρια ανθρώπων θα μείνουν εκτός της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Angel Gurria, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ κορυφώθηκε τον Μάιο ξεπερνώντας το 8,6%.

Ο Angel Gurria σημείωσε ότι η ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι μία δύσκολη πρόκληση, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα από τις Κυβερνήσεις με μια σαφή στρατηγική, καθώς τα σημερινά επίπεδα ανεργίας δεν είναι αποδεκτά.

Περίπου 17 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να δημιουργηθούν στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την έκθεση, ώστε η απασχόληση να φθάσει στα επίπεδα που βρισκόταν προ της κρίσης.

Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,2% μέσα σε δύο χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2007 (8%) έως τον Δεκέμβριο του 2009 (10,2%).

Η απασχόληση στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 2,8% φέτος και κατά 2,5% το 2011, ενώ μειώθηκε ήδη κατά 1,1% το 2009.

Η επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης συνδέεται με τη μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται στο 3,7% το 2010 και στο 2,5% το 2011.

Οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δίχως να υπολογίζεται ο πληθωρισμός, σημείωσαν αύξηση κατά μέσο όρο 2,8% πέρυσι, αλλά προβλέπεται να μειωθούν φέτος κατά 3,3% και κατά 0,8% το 2011.

Η παραγωγικότητα της εργασίας υποχώρησε στην Ελλάδα κατά το 0,9% το 2009 και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 1% φέτος για να παραμείνει σταθερή το 2011.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s