Σε αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά προχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος

  • Μετά τις έντονες αντιδράσεις
Σε αλλαγές στο εργασιακό  προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη θύελλα  αντιδράσεων
Σε αλλαγές στο εργασιακό προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη θύελλα αντιδράσεων (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αλλαγές στις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για τα εργασιακά, ανακοίνωσε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτη «διόρθωση» που -σύμφωνα με πληροφορίες- ανακοίνωσε ο υπουργός, η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση εργαζομένων με πολλά χρόνια εργασίας στους έξι μήνες -από τους τέσσερις, που προέβλεπε το ΠΔ-, και στους δύο μήνες -από έναν που προέβρεπε το ΠΔ- για εργαζομενους με λιγότερα χρόνια, προκειμένου ο εργοδότης να μπορεί να καταβάλλει τη μισή αποζημίωση.

Ακόμη ανακοίνωσε επέκταση του δικαιώματος αυτασφάλισης με επιβάρυνση του εργοδότη για εργαζομένους άνω των 55 ετών -και όχι άνω των 57 όπως αναφέρεται στο ΠΔ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες που απολύουν εργαζομένους άνω των 55 ετών, θα πρέπει να πληρώνουν το 50 -80% (αναλόγως της ηλικίας του εργαζομένου) του κόστους της αυτασφάλισης των απολυμένων.

Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι η διαφορά μεταξύ του μισθού που προτείνει το ΠΔ για τον νεοεισερχόμενο μέχρι 25 ετών και του κατώτατου μισθού, θα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε αλλαγές ούτε στα όσα προβλέπονται για την προσφυγή στη διαιτησία του ΟΜΕΔ, τονίζοντας ότι αναμένει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να καταλήξει στην τελική μορφή της ρύθμισης.

Οι αλλαγές που προτείνονται για τα εργασιακά θα ενσωματωθούν τελικά με απόφαση του πρωθυπουργού στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου αναβάλλεται και θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Δευτέρα.

Η αναβολή αυτή οφείλεται και στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας επί κρίσιμων σημείων του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Εντονο κλίμα στην συνεδρίαση του Τομέα Εργασίας

Αρκετές αλλαγές στις προωθούμενες ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος για το εργασιακό ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Ειδικότερα, προτάθηκε το ποσοστό των απολύσεων μηνιαίως να μειωθεί από 5% σε 4% και να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης των εργαζομένων σε έξι μήνες από τέσσερις και δύο από έναν ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης.

Επίσης προτάθηκε ό,τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους από 57 ετών να ισχύσει από τα 55 τους.

Ακόμη διατυπώθηκε η πρόταση για υποχρεωτική επιδότηση του μισθού των νεοπροσληφθέντων από τον ΟΑΕΔ. Ωστόσο, ο αντίλογος στην πρόταση αυτή ήταν πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πάρει το κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ σε περίπτωση που η επιδότηση γίνει υποχρεωτική.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός ρωτήθηκε ποιο ποσοστό επιχειρήσεων και εργαζομένων αφορούν τα μέτρα και απάντησε το 5%, καθώς το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί προσωπικό κάτω των 20 ατόμων.

Σημαντική πρόταση που διατυπώθηκε αφορούσε την «ανακύκλωση» των εργαζομένων. Προτάθηκε οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους να μην μπορούν να απολύσουν αντίστοιχο αριθμό παλαιών εργαζομένων πριν την παρέλευση εξαμήνου.

Επίσης προτάθηκε να υπάρξει ενιαίος κατάλογος κοινής αποδοχής για τη διαιτησία, με τον υπουργό να φέρεται να έχει ζητήσει κατάλογο μεσολαβητών από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Από διάφορους βουλευτές αναφέρθηκε στη συνεδρίαση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα, γιατί ήταν αναγκαία για να μην πτωχεύσει η χώρα, θα στηρίξει το ασφαλιστικό αλλά «δεν μπορούμε να καταργούμε κατακτήσεις εργαζομένων χωρίς να λύνουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και να ωφελούνται πέντε έως δέκα ‘μεγαλοκαρχαρίες’». Πριν τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο κ. Λοβέρδος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. [Newsroom ΔΟΛ]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s