Παπούλιας: Να παταχθούν όσοι πλούτισαν σε βάρος του λαού

  • «ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ» ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ

  • Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 4 Μαΐου 2010

«Ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί, αλλά χρειάζεται να πεισθεί ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη. Οτι θα παταχθούν η φοροδιαφυγή και όλοι αυτοί που πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού».

Αυτά είπε, με έμφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό, ο οποίος τον επισκέφθηκε χθες για να τον ενημερώσει για τις δύσκολες αποφάσεις, αναγκαίες για τον Ελληνισμό και την πατρίδα, όπως είπε. Και πρόσθεσε πως είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε αυτή την κρίση ευκαιρία.

Απαντώντας στο σχόλιο τον Προέδρου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπανδρέου είπε πως το αίσθημα αυτό είναι όλων και πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας Πολιτείας ευνομίας. Η ατιμωρησία είναι διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας και είναι πρώτο μέλημά μας, πρόσθεσε.

  • «Αναγκαίες»

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για την πατρίδα. Ανταποκρίθηκε η Ε.Ε. με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που θα δώσει μια ανάσα και ένα χρόνο ηρεμίας για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και, παράλληλα, η κυβέρνησή μας θα κάνει κάθε τι για να προστατεύσει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και να δώσει πια έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου», είπε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο, ο οποίος μίλησε για δύσκολες μέρες. Και ο κ. Παπανδρέου συνέχισε:

«Δύσκολες μέρες, μια δύσκολη εποχή. Αλλά, θέλω να το πιστεύω -και το πιστεύω πράγματι- ότι είναι και μια ευκαιρία μιας νέας αρχής. Μιας αναγκαίας αλλαγής που χρειαζόταν ο τόπος και που μας δίνει την ευκαιρία, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των κοινωνικών δυνάμεων, υγιών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, να κάνουμε αλλαγές που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια και στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα, και στην οικονομία μας, και στην αίσθηση ευνομίας και δικαιοσύνης ενός κράτους δικαίου.

  • «Απατεώνες»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανήλθε στο θέμα των φοροφυγάδων και μίλησε έντονα γι’ αυτούς τους «απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος», όπως χαρακτηριστικά είπε, υποδεχόμενος χθες στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Hamad Jassim Bin Jabr Al Thani.

«Η Ελλάδα έδωσε μια κρίσιμη μάχη και με αυτή τη συμφωνία που επετεύχθη νομίζω ότι ανοίγονται δρόμοι για την υπέρβαση της κρίσης.

Και είμαι βέβαιος ότι η αυριανή ημέρα θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι θα είναι οδυνηρές και μεγάλες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Αλλά πρέπει να κερδίσουμε το μέλλον μας, ένα μέλλον καλύτερο, με κοινωνική δικαιοσύνη, με κοινωνική αλληλεγγύη και να πατάξουμε τους φοροφυγάδες, και όλους αυτούς τους απατεώνες του οικονομικού εγκλήματος», είπε ο κ. Παπούλιας.

  • Με Τσίπρα

Για ιστορικές στιγμές για τον τόπο και τον λαό, για μια βίαιη μεταπολίτευση, όπου όλοι έχουμε ευθύνες για τη διαχείριση αυτής της κρίσης, μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο επισκέφθηκε χθες.

Χαρακτήρισε άδικα και αναποτελεσματικά τα μέτρα χωρίς κοινωνική συναίνεση.

Και ζήτησε διεξόδους που να μην «υποθηκεύουν» το μέλλον των νέων γενιών.

«Η ευθύνη είναι όλων μας, δεν είναι σημερινή, αλλά χρόνια πριν. Δεν αντιδράσαμε. Αφήσαμε το ποτάμι να κυλά. Τώρα να κάνουμε το καλύτερο για τη σωτηρία του τόπου, και να μην εξαθλιώσουμε τους αδύναμους», είπε ο Πρόεδρος.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Α. Τσίπρας δήλωσε: «Ζούμε μια κρίσιμη στιγμή, για τη χώρα, για τον ελληνικό λαό, μια ιστορική στιγμή και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να προχωρά σε επιλογές που υπερβαίνουν τη λαϊκή εντολή που μόλις πριν από 6 μήνες έλαβε από τον ελληνικό λαό. Και ήταν μια εντολή όχι κατεδάφισης της κοινωνίας, αλλά μια εντολή για την κοινωνική προστασία και την προστασία του αδύνατου.

Επίσης, εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, διότι με την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών κατόπιν εορτής, γίνεται μια προσπάθεια να διαχειριστεί η κυβέρνηση τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με τρόπο επικοινωνιακό, αλλά να διαχειριστεί και τους πολιτικούς αρχηγούς, την πολιτική ηγεσία του τόπου». *

Ο διάλογος Προέδρου – πρωθυπουργού

  • Γ.Α. Παπανδρέου

Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για την πατρίδα. Ανταποκρίθηκε η Ε.Ε., με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που θα δώσει μια ανάσα και ένα χρόνο ηρεμίας, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και, παράλληλα, η Κυβέρνησή μας θα κάνει κάθε τι για να προστατεύσει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά και να δώσει πια έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

  • Κ. Παπούλιας

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί, αλλά χρειάζεται να πεισθεί ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη. Οτι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Πρέπει να παταχθούν όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Αυτό το αίσθημα, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι το έχουμε όλοι. Είναι πρώτο μέλημά μας να δημιουργήσουμε μια Πολιτεία ευνομίας. Το αίσθημα της ατιμωρησίας είναι διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας και είναι πρώτο μέλημά μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s