Κ. Σημίτης: Η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα της πελατειακής πολιτικής

Το τίμημα της πελατειακής πολιτικής η οποία “ανταμοίβει” τους πολίτες με παροχές σε αντάλλαγμα την ψήφο τους πληρώνει σήμερα η Ελλάδα όπως υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή.

Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, η Ελλάδα έχει φτάσει στη σημερινή κατάσταση διότι “ο κοινωνικός συμβιβασμός που στηρίζει τη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας καθορίζεται από το πελατειακό σύστημα”.

Αναφέρει ότι η άσκηση της εξουσίας είχε σαν βασικό κριτήριο την αποφυγή του πολιτικού κόστους και την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων με παροχές είτε υπήρχαν πόροι είτε όχι. Κομβικό σημείο κατά τον πρώην πρωθυπουργό, ήταν η επάνοδος της Ν.Δ. στην κυβέρνηση το 2004, κάτι που σηματοδότησε “την ορμητική επιστροφή της πελατειακής αντίληψης” με δεκάδες χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο, χαριστικές ρυθμίσεις και ειδική μεταχείριση για τους φίλους.

Στο άρθρο του καταλήγει ότι η κρίση δίνει μια ευκαιρία να αλλάξει αυτή η κατάσταση και ταυτόχρονα η κοινωνία να αναλάβει το μερίδιο της δικής της ευθύνης.

“Όλοι μαζί να συμφωνήσουμε και να χτίσουμε ένα νέο συλλογικό συμφέρον για τον τόπο και την κοινωνία με επιμονή συνέπεια και θάρρος” αναφέρει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s