Προς κατάργηση 13ος & 14ος

Σχεδόν δεδομένη θεωρεί η συνδικαλιστική ηγεσία του τόπου την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και των αντιστοίχων συντάξεων στο δημόσιο, ενώ ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται να αποφεύγει σε πρώτη φάση τις βίαιες περικοπές υπό το φόβο της ύφεσης.

Σε κοινή δήλωσή τους οι αντιπρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μετά από συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Πρωθυπουργό, αναφέρουν πως κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ προωθούν κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, της 13ης και της 14ης σύνταξης για όλους, πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο για τα επόμενα τρία χρόνια και αντικατάσταση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με επίδομα παραγωγικότητας.

Προς κατάργηση 13ος & 14ος

Σημειώνουν ακόμη πως καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξάνεται εκ νέου το ΦΠΑ και ο φόρος στα καύσιμα, όπως και το ποσοστό των απολύσεων στο 4% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ περιορίζονται οι αποζημιώσεις για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης στο Δημόσιο Τομέα άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να εννοηθεί ως σίγουρη ο ίδιος πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ. Από την ίδια συνάντηση και κατα τις ίδιες πηγές δεν προέκυψε περικοπή μισθών για τον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων, το οριστικό πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα που αριθμεί πλέον του ενός εκατομμυρίου εργαζόμενους και η απελευθέρωση του ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα περιλαμβάνονται επίσης στα υπό ανακοίνωση μέτρα που θα σημάνουν παράλληλα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν:

  • την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος πολιτικών που συζητούν με την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι η ισχύς των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα μάλλον θα αποφευχθεί.
  • Να καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη. Το μέτρο εμφανίζεται ως μη ανατρέψιμο με την ελληνική πλευρά πάντως να δίνει μάχη ώστε να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Απελευθέρωση απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων που καταβάλονται σε περίπτωση αποζημίωσης
  • Αύξηση του ΦΠΑ, πιθανότατα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 23%.

Στα 135 δισ. το πακέτο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από την Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2011 στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αποδέσμευση βοήθειας πολλών δις ευρώ προς τη χώρα, είπε συνδικαλιστής μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αφορούν πακέτο βοήθειας μέσω λήψης εκτάκτων δανείων ύψους 135 δισ. ευρώ περίπου, την τρέχουσα τριετία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s