Πέρασε το τεστ ο «Καλλικράτης»

  • Με ψυχολογία εξεταζόμενου μαθητή που θέλει να αποδείξει ότι και έχει μελετήσει και έχει ικανότητες να προοδεύσει υποδέχθηκε το περασμένο Σάββατο η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών τους «ιεροεξεταστές» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- δεν έθεσαν θέμα απολύσεων υπαλλήλων των ΟΤΑ εν όψει «Καλλικράτη», ωστόσο δεν υπάρχει σαφής διαβεβαίωση για την τύχη εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης με σύμβαση αορίστου χρόνου, οι οποίοι σύμφωνα με την απογραφή του 2008 ανέρχονται σε 13.374.

Οσον αφορά το μόνιμο προσωπικό των δήμων και των νομαρχιών (77.900 άτομα), κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης θέσεων εργασίας, καθώς με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων (κυρίως από τον β΄ βαθμό στον α΄ βαθμό της Αυτοδιοίκησης) οι μετατάξεις υπαλλήλων θα γίνουν σταδιακά (κάποιες θα ξεκινήσουν από 1/6/2010, άλλες θα πραγματοποιηθούν από 1/1/2011 και έπεται συνέχεια).

Κατά τ’ άλλα, οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή, οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν πολλές, ενώ η παρουσίαση του «Καλλικράτη» άφησε σε γενικές γραμμές ικανοποιημένους τους ελεγκτές. Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες και ήταν αμιγώς ερωτηματικού χαρακτήρα, καθώς η «εξεταστέα ύλη» περιελάμβανε πολλά θέματα, από το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» μέχρι και τη μείωση των κρατικών αυτοκινήτων. Ζήτησαν πλήρη αριθμητικά στοιχεία για τα κρατικά οχήματα, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η περιστολή αυτής της δαπάνης απέδωσε.

Το πνεύμα της παρουσίας των εκπροσώπων του ΔΝΤ είναι επιμονή και απαίτηση να δοθούν σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις με αριθμητικά δεδομένα, καθώς επίσης και συγκεκριμένες ημερομηνίες για κάθε σχέδιο του υπουργείου.

Στο ερώτημα του ΔΝΤ «πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα χρέη των δήμων», η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών απάντησε παρουσιάζοντας ρυθμίσεις του «Καλλικράτη» για τα οικονομικά των δήμων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από το υπουργείο στη συγχώνευση των ΝΠΔΔ και δημοτικών επιχειρήσεων (από 6.000 θα μείνουν 2.000) αλλά και στο θέμα της αυστηροποίησης του οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ και της διαφάνειας που φιλοδοξεί να επιβάλει το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, γεγονός που φαίνεται να ικανοποίησε τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

Οι τελευταίες διορθωτικές πινελιές και προσθαφαιρέσεις στο θεσμικό πλαίσιο και το χωροταξικό σχέδιο του «Καλλικράτη» έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και αύριο αναμένονται τα «αποκαλυπτήρια» κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχουν αποκλίσεις από το μη οριστικοποιημένο προσχέδιο που είχε δημοσιοποιηθεί πριν από μερικές ημέρες. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν εντοπίζονται σε κομβικά ζητήματα.

Οι τοπικές αντιδράσεις για τις επερχόμενες συνενώσεις συνεχίστηκαν και τις περασμένες ημέρες, με αποκορύφωμα τη συμβολική κατάληψη του αεροδρομίου του Ηρακλείου από κατοίκους του δήμου Αλικαρνασσού, που δεν επιθυμούν συνένωση με την κρητική πρωτεύουσα. [Της Ελενας Kαρανατση, Η Καθημερινή, 27/04/2010]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s