πΓΔΜ Επιμένει στη «Μακεδονική Προεδρία 2010»

Σε οξείς τόνους απάντησε η πολιτική ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρήση της ονομασίας «Μακεδονική Προεδρία 2010» το εξάμηνο κατά το οποίο η χώρα θα ασκεί την προεδρία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει ότι υπάρχει μακεδονικό κράτος και μακεδονικό έθνος», δήλωσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές από την ελληνική πλευρά ότι πρόθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι να χρησιμοποιήσει την επικείμενη προεδρία της ΠΓΔΜ στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να προωθήσει τις
θέσεις της στο ζήτημα της ονομασίας.

Τις αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, μετά και τη γνωστοποίηση από τη μεριά της πΓΔΜ για την ονομασία που θα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), σχολίασε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

«Δυστυχώς, η αντίθεση της Ελλάδας σχετικά με τον τίτλο της ονομασίας, τον οποίο εμείς θεωρούμε ρεαλιστικό για την προεδρία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, φανερώνει ότι οι πιέσεις της δεν περιορίζονται στο ζήτημα με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, αλλά εισέρχονται και στην απαγορευμένη ζώνη των ατομικών και εθνικών δικαιωμάτων, του αυτοπροσδιορισμού και της γλωσσικής ταυτότητας», δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.


Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ πρόσθεσε ότι το πρόθεμα «μακεδονική» στην προεδρία της πΓΔΜ στο ΣτΕ, «σχετίζεται με τα ζητήματα ταυτότητας και αποτελεί τμήμα της κληρονομιάς, του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας».

Χθες, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι η πΓΔΜ θα χρησιμοποιήσει την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» στο διάστημα που η χώρα θα ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (το εξάμηνο Μάιος-Νοέμβριος ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s