Με εκπλήξεις ο «Καλλικράτης»

  • Ευρεία συγχώνευση Δήμων που περιορίζονται στους 370, μετεξέλιξη των Νομών και συγχώνευση αυτών σε Περιφέρειες, προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο διοικητικό σχέδιο της χώρας

Αναφερόμενος στη νέα αρχιτεκτονική της περιφερειακής διοίκησης ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αυτή εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους ισχυρούς δήμους και τις περιφέρειες ενώ όπως είπε θα θα αναζητήσει τη συναίνεση όλων για την υλοποίηση του «εξαιρετικά δύσκολου αυτού έργου».

«Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Τόνισε επίσης ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι για την αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής.

Με το νομοσχέδιο, επέρχονται βαθιές και ριζικές αλλαγές στη δομή διοίκησης της χώρας. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται ευρεία συγχώνευση των Δήμων -ο αριθμός τους περιορίζεται περίπου το 1/3 των σημερινών κι απομένουν περί τους 370-, καταργούνται οι Νομοί, ως αυτόνομες διοικητικές μονάδες- μετατρέπονται σε νομαρχιακά διαμερίσματα- όπως και οι Νομάρχες.

Στη θέση τους θεσπίζονται οι Περιφέρειες, με αιρετά όργανα τον Περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη και την Περιφερειακή Εκτελεστική Επιτροπή.

  • Αντί των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, η χώρα θα διαιρεθεί σε 13 Περιφέρειες και τα επίπεδα διοίκησης θα μειωθούν, επιφέροντας αυταπόδεικτη μείωση δαπανών και γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με μία γενική προσέγγιση εφαρμογής των κριτηρίων, από τους 1034 ΟΤΑ θεμελιώνονται λιγότεροι από 370 Δήμοι.

  • Ταυτόχρονα καταργούνται περίπου 4000 από τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων.

Επίσης, θεμελιώνονται έως 7 Γενικές Διοικήσεις που αντικαθιστούν τις 13  κρατικές περιφέρειες.  Οι γενικές διοικήσεις θα έχουν όσες αρμοδιότητες δεν μπορούν να παραχωρηθούν από το Σύνταγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και ευαίσθητες αρμοδιότητες, όπως την μετανάστευση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών

Τέλος, καθιερώνται Ειδική Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας των Ο.Τ.Α. και κάθε δαπάνη των δήμων θα ελέγχεται προκαταβολικά ενώ θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και ανακοίνωσε ότι οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν εφεξής με το ΦΠΑ έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει και αυτή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται και θα προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.

Τέλος, θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή ο πολυδύναμος υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s