Χορεύουν τα Ρίχτερ στη Ν.Δ., αποσύρθηκε ο Σουφλιάς

  • ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΙΑΠΗ, ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ, ΜΑΝΩΛΗ, ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟ*«ΑΝΤΙΝΤΟΡΙΚΟ» ΜΠΛΟΚ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΜΑΡΑ
  • Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Πολλά Ρίχτερ χτυπάνε τη Ν.Δ. μετά την ταπεινωτική ήττα της 4ης Οκτωβρίου, που οδήγησε στο ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της παράταξης.

«Τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών αλλά πολλά άλλα» αναφέρει ο Γ. Σουφλιάς στη δήλωσή του

«Τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών αλλά πολλά άλλα» αναφέρει ο Γ. Σουφλιάς στη δήλωσή του

Παραιτήσεις, αποχωρήσεις, δηλώσεις με αιχμές συγκλονίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οσο για τον Κώστα Καραμανλή, χθες υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναχώρησε για το σπίτι του στη Ραφήνα.

Υπογραφές

Στελέχη ΝΟΔΕ και συνδικαλιστές συγκεντρώνουν υπογραφές με πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΑΚΕ και ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη προκειμένου να του ζητήσουν να είναι ξανά υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος «για χάρη της ενότητας». Ο πρώην πρωθυπουργός, όμως, δεν άφησε κανένα παράθυρο ανοιχτό ότι μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του.

Ο Γιώργος Σουφλιάς, τον οποίο πολλά στελέχη τον προόριζαν να παίξει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, παραιτήθηκε από βουλευτής Επικρατείας αφήνοντας αιχμές για τα «φίλια πυρά» που δεχόταν. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών αλλά πολλά άλλα», δήλωσε. «Ο Γιώργος Σουφλιάς, στενός συνεργάτης μου αυτά τα χρόνια, είναι ένας πολιτικός με μακρά και ουσιαστική προσφορά στον τόπο, στα δημόσια πράγματα, στην παράταξη», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής. «Εβαλε πάντα πάνω από οποιαδήποτε προσωπική προτίμηση ή και πικρία το συμφέρον της χώρας και της παράταξης κι απ’ όπου κι αν πέρασε, άφησε σημαντικό έργο», δήλωσε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

  • «Ατόπημα»

Ο (εξάδελφος) Μιχάλης Λιάπης, που χαρακτήρισε «ιστορικό ατόπημα για την παράταξη και τον τόπο» την απόφαση για πρόωρες εκλογές, χθες έκανε νέες δηλώσεις. «Κάποιοι μας οδήγησαν στην καταστροφή», είπε. «Χειρότερα, στον εξευτελισμό! Εγκαιρα είχα μιλήσει για πολιτική αυτοκτονία. Με αγνόησαν. Οπως αγνόησαν τη συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών μας. Οπως αγνόησαν την κοινή λογική. Περιφρόνησαν όμως και την εντολή του λαού να κυβερνήσουμε μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό και ο λαός μάς τιμώρησε». Κάλεσε να παραιτηθούν όσους «συναποφάσισαν τις εκλογές». Οταν τον ρώτησαν ποιους εννοεί, απάντησε «δύο είναι οι Ηρακλειδείς του στέμματος», εννοώντας τον Σουφλιά και την Ντόρα.

Για «βαριά ήττα» μίλησε και ο κομμένος από τα ψηφοδέλτια Σ. Τσιτουρίδης. «Είναι προφανές σε όλους τους Ελληνες, γιατί σε κάποιους από μας ήταν προφανές και πριν από λίγες εβδομάδες, ότι φτάσαμε σ’ αυτή τη συντριβή διότι κάποιοι προέταξαν προσωπικές στρατηγικές και όχι το συμφέρον της παράταξης και του τόπου, παραβιάζοντας την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα», δήλωσε.

Λιάπης και Τσιτουρίδης θα συμμετέχουν στο έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου ως πρώην βουλευτές.

Στο «αντιντορικό» μπλοκ, που συγκροτείται, έχει πάρει θέση ο Γιάννης Μανώλης (επίσης θα συμμετέχει στο συνέδριο). «Βασική ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός αλλά ευθύνονται και όσοι τον προέτρεπαν σε εκλογές», είπε (στο κανάλι 1). «Ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος ήταν αντίθετοι. Δεν έχουν την ίδια ευθύνη με την Μπακογιάννη που ήταν υπέρ», συνέχισε.

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος άφησε αιχμές για τον Γ. Λούλη αλλά και τον Δ. Σιούφα. «Γιατί η κ. Μπενάκη, η Αννούλα, έπρεπε να μπει στη μάχη της Αθήνας στις προηγούμενες εκλογές και δεν μπορούσε και ο Μήτσος; Γιατί δεν μπορούσε ο Σουφλιάς να πάει να δώσει τη μάχη;», είπε για τους δύο κορυφαίους που επέλεξαν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

  • Αποχωρήσεις

Την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική και την επιστροφή του στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα ανακοίνωσε ο επί πέντε χρόνια «τσάρος» των κυβερνήσεων Καραμανλή μετά τη μη επανεκλογή του στην Α’ Αθήνας. «Το αποτέλεσμα των εκλογών μάς προβληματίζει όλους», δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης. «Σε ό,τι με αφορά, αποφάσισα να αναστείλω κάθε κομματική δραστηριότητα και να επιστρέψω στα πανεπιστημιακά μου καθήκοντα. Είναι αυτονόητο ότι παραμένω ενεργός πολίτης στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης».

Αποχωρεί και ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος επίσης δεν επανεξελέγη στη Β’ Αθήνας. Θα οδηγήσει το κόμμα στο συνέδριο, το οποίο θα εκλέξει τη νέα Κεντρική Επιτροπή, που στη συνέχεια θα εκλέξει τον νέο γραμματέα, ο οποίος θα είναι επιλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ.

Οι τρεις δελφίνοι, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς,άρχισαν ήδη τα τηλεφωνήματα και τις μυστικές συναντήσεις προκειμένου να φτιάξουν τους στρατούς τους εν όψει του έκτακτου συνεδρίου, που τοποθετείται πιθανόν στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.

  • Το συνέδριο

Στο έκτακτο συνέδριο συμμετέχουν, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, τα περίπου 4.500 μέλη του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου (είναι εκλεγμένοι από κομματικές διαδικασίες, πρώην και νυν βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης), στα οποία προστίθενται οι νέοι βουλευτές και πολιτευτές των τελευταίων εκλογών. Το 2007 ο Ζαγορίτης είχε προωθήσει την εκλογή ακραιφνών καραμανλικών συνέδρων. Μετά τη συντριβή, όμως, παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν ότι δεν πρόκειται για έναν συντεταγμένο στρατό. Αλλοι κατά μόνας και άλλοι κατά ομάδες, θα μετακινηθούν προς διαφορετικούς στρατούς και πιθανότερο προς τον δελφίνο που ενδεχομένως θα έχει τον αέρα του νικητή καθώς το διακύβευμα θα είναι, εκτός από την προοπτική της παράταξης, και η προσωπική τους πολιτική επιβίωση.

Καθ’ οδόν για το έκτακτο συνέδριο θα ενταθεί η ιδεολογική σύγκρουση ανάμεσα στις πτέρυγες της Ν.Δ. Οι εκφραστές της λαϊκής Δεξιάς θα πρωτοστατήσουν σε ένα «αντιντορικό» μπλοκ φλερτάροντας μάλλον με τον Αντ. Σαμαρά. Οπαδοί της Ν.Δ. έξω από το Ζάππειο το βράδυ των εκλογών μόλις τον είδαν, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. Ο Δ. Αβραμόπουλος κινείται περισσότερο προς το πλαίσιο της Κεντροαριστεράς. Το ίδιο και η Ντόρα Μπακογιάννη, που αυτή τη στιγμή φαίνεται να προηγείται της κούρσας. Η ταμπέλα της «φιλελεύθερης» την ενοχλεί και θέλει να την πετάξει από πάνω της. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλει να ανοίξει γέφυρες με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, τον οποίο τοποθετεί στα «άκρα».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s