Οι καιροί έχουν αλλάξει

  • Του Αλεξη Παπαχελα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 8/6/2009

Θα είναι μεγάλο λάθος και για τα δύο μεγάλα κόμματα να αγνοήσουν τα χθεσινά μηνύματα της κάλπης. Ενα θέμα είναι τι κέρδισαν και τι έχασαν. Πιο σημαντικό όμως είναι το τι έχασε το πολιτικό μας σύστημα όταν μετά μια μακρά και έντονη προεκλογική περίοδο οι μισοί ψηφοφόροι επέλεξαν την αποχή. Τα κόμματα τα έδωσαν όλα, αλλά το εκλογικό σώμα έμεινε αδιάφορο. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει όλους γιατί είναι προφανές πως ο ξύλινος λόγος της πόλωσης, τα σκάνδαλα χωρίς κάθαρση, ο θεσμικός κατήφορος, η κρίση στη δημόσια ασφάλεια έχουν τραυματίσει ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος. Είναι εντυπωσιακό πως κανένα μικρό ή νέο κόμμα δεν κέρδισε από αυτήν την κρίση αξιοπιστίας, ίσως γιατί ο Ελληνας πολίτης αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρή υπόθεση είναι η διακυβέρνηση της χώρας.

Πάμε τώρα στα κόμματα. Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένο ένα σαφές πλειοψηφικό ρεύμα που θα τον οδηγήσει νομοτελειακά στην εξουσία. Κάθε άλλο. Ενα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που απείχαν ανήκουν ιδεολογικά στην κεντροδεξιά παράταξη και τυχόν γενναίες διορθωτικές κινήσεις του πρωθυπουργού μπορεί να οδηγήσουν στον επαναπατρισμό τους στη Ν.Δ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμη καταφέρει να πείσει πως διαθέτει το επιτελείο και τις ξεκάθαρες συνταγές με τις οποίες θα μπορέσει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη στιγμή. Χθες πέτυχε μια σημαντική νίκη που δεν προδικάζει όμως απαραίτητα την επίτευξη αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός πάλι ήθελε ενδεχομένως να δώσει το δικό του μήνυμα όταν κάθισε μόνος του στο Ζάππειο χωρίς τη συνήθη συνοδεία. Μόνος του τώρα στέκεται απέναντι στην υστεροφημία του και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η πολιτική «πιάτσα» θεωρεί πολύ δύσκολο να γυρίσει το παιχνίδι και να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που κυβερνά. Αυτό θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πρώτα απ’ όλα από το αν θα τολμήσει να πάρει τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα και δεύτερον από το αν θα αλλάξει τα κυβερνητικά και επιτελικά στελέχη που έχουν σταθεί τροχοπέδη στην αποτελεσματικότητα τόσο του κυβερνητικού έργου όσο και της επικοινωνίας. Δεν έχει πολλά περιθώρια για να το κάνει και θα χρειασθεί να γίνει σκληρός με ανθρώπους που του έμειναν πιστοί. Αν όμως απλά συνεχίσει σαν μην έχει συμβεί τίποτα, η επόμενη μέρα δεν θα κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις.

Σε γενικές γραμμές μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί πως ο κόσμος βαρέθηκε να τον υποτιμούν. Αντιθέτως, έδειξε πως δεν πρέπει να υποτιμάται γιατί καταλαβαίνει το μέγεθος των προβλημάτων, δεν γοητεύεται από καμία δήθεν «αριστερή» στροφή και ψάχνει με αγωνία να βρει πού μπορεί να εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση του τόπου.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, ή τουλάχιστον ένα εξ αυτών, ίσως αντιληφθούν εγκαίρως και πάντως πριν από τις επόμενες εκλογές πως οι καιροί έχουν αλλάξει και πως οι συνταγές της συσπείρωσης, των μπαλκονιών, της πόλωσης είναι απελπιστικά ξεπερασμένες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s