Οι εκλογές και η οικονομία

  • Του Κωστα Kαλλιτση, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 8/6/2009

Οτι είναι αναγκαία όχι απλώς η λήψη μέτρων αλλά η αλλαγή ρότας για την οικονομία, είναι κοινός τόπος. Διαφορετικά, όταν ο κόσμος θα βγαίνει από την ύφεση, το 2010, εμείς θα «απολαύσουμε» μόνο τα υψηλά επιτόκια για τα υπέρογκα χρέη μας, η ελληνική οικονομία θα σέρνεται με χαμηλούς ή μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, η ανάκαμψη των άλλων θα γίνει εφιάλτης για εμάς. Τι να περιμένουμε μετά τις χθεσινές εκλογές;

Θέμα αλλαγής ρότας, ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε, όπως δεν υπάρχει σχέδιο. Τα μέτρα που βρίσκονται στα συρτάρια δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του χρεοκοπημένου οικονομικού μοντέλου ούτε καν την κρατική σπατάλη, στοχεύουν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις των Βρυξελλών, είναι (φορο)εισπρακτικά, για την άντληση εσόδων ώστε να μην περικοπούν δραστικά οι δαπάνες του πελατειακού κράτους–λάφυρου.

Δεύτερον, υπήρχε ένα μείζον θέμα. Ο κ. Καραμανλής, στις αρχές της θητείας του, είχε απολύσει έναν υπουργό επειδή είχε μετακινήσει στην Αθήνα τον φοιτητή γιο του και είχε διαγράψει ένα βουλευτή επειδή είχε τολμήσει να πει ότι απατεώνες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Στη συνέχεια, ωστόσο, σημειώθηκαν ατομικά και τουλάχιστον δύο ομαδικά σκάνδαλα (ομόλογα και Βατοπέδιο). Ουδέν διελευκάνθη, αντιθέτως η Βουλή διαλύθηκε άκομψα και μαζί διαλύθηκε η στοιχειώδης προϋπόθεση για δύσκολες αποφάσεις: Η εμπιστοσύνη σε μια χρηστή διαχείριση.

Σε αυτά προστέθηκε χθες ένα έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης. Οταν μπορούσε να δράσει, η κυβέρνηση απολάμβανε νωχελικά την εξουσία, έχοντας θεμελιώσει την αδράνειά της στην «φιλοσοφικού» χαρακτήρα άποψη ότι «δεν χρειάζεται βιασύνη, διότι τα προβλήματα δεν λύνονται, η Ελλάδα ζούσε και θα ζει με αυτά». Η μεγάλη αποχή, η ήττα της κυβέρνησης των «151» και η αλλαγή των συσχετισμών, εκ των πραγμάτων περιορίζουν την ευχέρεια για αντιδημοφιλή μέτρα.

Πολύ περισσότερο καθώς η εκλογική ήττα «ου γαρ έρχεται μόνη», όπως διεφάνη στα τηλεοπτικά παράθυρα, χθες. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γ. Παπαθανασίου, δήλωνε ότι «όποια μέτρα πρέπει να ληφθούν, θα ληφθούν». Αλλοι συνάδελφοί του, αντιπρότειναν η κυβέρνηση «να αγκαλιάσει τους πολίτες» – όπερ ερμηνεύτηκε ως προτροπή για «χαλάρωση» με εκλογικό ορίζοντα. Αλλοι, αρκέστηκαν σε ποιητικές διατυπώσεις «πρέπει να αλλάξουμε τον εαυτό μας».

Βραχυπρόθεσμα, δύο τα πιθανότερα σενάρια: Είτε παραπομπή της λήψης μέτρων στην επόμενη κυβέρνηση, ενδεχομένως το φθινόπωρο. Είτε λήψη εισπρακτικών μέτρων το προσεχές διάστημα, χωρίς ευρύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας και του κράτους. Ισως και τα δύο βλάπτουν εξίσου τον τόπο. Με το σημερινό σκηνικό αμετάβλητο, δύσκολα θα βρεθεί κάποιο τρίτο, καλύτερο…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s