Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΓΙΑΤΙ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;

ΕΠΕΙΔΗ θέλω να έχω πρόχειρο το σημερινό άρθρο του Πρετεντέρη στο «Βήμα», το αναδημοσιεύω για να το διαβάζω και να μου σηκώνεται η τρίχα! Χτες που τον έβλεπα στο Mega, πέταξα ένα παπούτσι στην τηλεόραση, αλλά η συσκευή ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα. Φοβάμαι πως αν τον ξαναδώ, θα πετάξω κανένα σφυρί και θα την σπάσω. Γι’ αυτό θ’ αποφεύγω να βλέπω Mega! Όσο για τις αιτιάσεις του στα άρθρα του, μπορεί μερικές φορές να συμφωνώ. Όμως εγώ στηρίζω το ΠΑΣΟΚ, και για δέκα λόγους έχω δικαίωμα να λέω ό,τι θέλω. Να κάνω κριτική, να βρίζω, να χειροκροτάω, να χαίρω, να στενοχωριέμαι… Ο Πρετεντέρης γιατί κόπτεται για το ΠΑΣΟΚ;

Να και το άρθρο του, στο «Βήμα» [13/6/2008]:

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ: Η σύγκρουση

Γιάννης Πρετεντέρης

Φωτογραφία

Υποθέτω ότι ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα του Γ. Παπανδρέου να διαφοροποιηθεί από την πάγια πρακτική των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ, από τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και από τις επιλογές των 26 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας δημοψήφισμα για μια ευρωπαϊκή συνθήκη.

Υποθέτω επίσης ότι ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα του Σημίτη να διαφωνήσει με αυτή την επιλογή του Παπανδρέου. Αν διαφωνεί, η δημοσιοποίηση της διαφωνίας αποτελεί μονόδρομο ευθύνης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι μέσα στο ΠαΣοΚ που προκρίνουν τη σιωπή από τη γνώμη για λόγους κομματικής ή άλλης σκοπιμότητας.

Αν δεχθούμε ότι και οι δύο υποθέσεις είναι ορθές (που είναι…), τότε γιατί πιάστηκαν στα χέρια; Μα επειδή ουδείς τσακώνεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ολοι συγκρούονται γι’ αυτό που νομίζουν ότι κρύβεται από πίσω.

Είναι αλήθεια ότι η διαφωνία του Σημίτη μπορεί να εκφράστηκε επί ενός συγκεκριμένου σημείου αλλά πλήττει μια ευαίσθητη και αμφιλεγόμενη πλευρά της παπανδρεϊκής ηγεσίας: την ακατάσχετη παραγωγή προτάσεων για δημοψηφίσματα, διαβουλεύσεις, διαδικασίες, επιτροπές παντός είδους και περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων εξεταστικών και προανακριτικών.

Προτάσεις οι οποίες συνήθως συγχέουν την πολιτική με τη διαδικασία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο, όπου το ΠαΣοΚ εμφανίζεται να συμφωνεί με την ευρωπαϊκή Συνθήκη, να την ψηφίζει στην Βουλή αλλά να ζητεί και δημοψήφισμα, όπου πάλι θα ψηφίσει καταφατικά, προκειμένου «να ενημερωθεί ο πολίτης». Σε σημείο που αναρωτιέσαι: Τι είναι, δηλαδή, τα δημοψηφίσματα; Εκστρατείες ενημέρωσης;

Εκεί η αντίθεση Σημίτη- Παπανδρέου είναι πραγματική και ουσιαστική. Ανάμεσα σε έναν άνθρωπο για τον οποίο η πολιτική ήταν πάντα κυρίαρχη, με απόδειξη τις αναρίθμητες πολιτικές συγκρούσεις στις οποίες συμμετείχε, και σε έναν άλλο, ο οποίος έχει υποκαταστήσει την πολιτική με μια συνεχή διαβούλευση περί την πολιτική και γι΄ αυτό δυσκολεύεται να δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά και στο κόμμα του και στον εαυτό του.

Δεν κατάλαβα σε ποιο ερώτημα απάντησε χθες ο Παπανδρέου. Διότι το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι αν θα φτιάξει κόμμα ο Σημίτης αλλά αν θα φτιάξει κόμμα ο Παπανδρέου. Δεν είναι αν εξελίσσεται σε «Μητσοτάκη του ΠαΣοΚ» ο Σημίτης αλλά αν θα αποδειχθεί «Εβερτ του ΠαΣοΚ» ο διάδοχός του.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έκανε χθες άλλη μία προσπάθεια να φορτώσει αλλού τις ευθύνες του. Μπορείοι κομματικοί παλικαράδες να κορυβαντιούν, αλλά στο τέλος όλα τα κρίνει η κοινωνία. Και όταν η κοινωνία στείλει τον λογαριασμό, τότε δεν θα φταίει κανένας Σημίτης.

Advertisements

2 comments on “Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΓΙΑΤΙ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ;

 1. Μ επιτέλους μην προσωποποιείτε το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.
  Δεν είναι ΓΑΠ εναντίον Πρετεντέρη.
  Στο κάτω,κάτω ο Πρετεντέρης είναι ένας απλός υπάλληλος.
  Τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ είναι άλλα.
  Είναι οι συεχόμενες ήττες,ο ανύπαρκτος αντιπολιτευτικός του λόγος,οι εσωτερικές έριδες,τα ανίκανα πρόσωπα.
  Αυτά τα βλέπει όλος ο κόσμος,δεν χρειαζεται ο Πρετεντέρης.

 2. Δεν γίνεται προσωποποίηση. Απλώς ο Πρετεντέρης είναι η αιχμή του δόρατος! Κι εγώ κρίνω αρνητικά κάποια σημεία της πολιτικής πρακτικής ή τακτικής του Παπανδρέου, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο Σημίτης έκανε φάουλ και είναι κομμάτι δύσκολο να θεωρήσω ότι είναι απλές συμπτώσεις όλα: ο Κοντογιαννόπουλος ζητεί αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης στέλνει μια [απαξιωτική] επιστολή στον Παπανδρέου… Τέλος πάντων είναι μια σειρά ζητημάτων που με βάζουν σε σκέψεις. Επίσης θέλω να πω ότι τα μέσα ενημέρωσης με τη σειρά τους κι αυτά αντιμετωπίζουν απαξιωτικά τον Παπανδρέου, ο οποίος όσο και να θεωρείται από κάποιους «ανίκανος», δεν παύει να εργάζεται για το καλό της δημοκρατικής παράταξης. Από εκεί και πέρα θέλει ολόκληρη ανάλυση, γιατί δεν περνάει ο αντιπολιτευτικός λόγος του στο λαό. Θα σου πω και το άλλο: Ποιος μας λέει ότι οι δημοσκοπήσεις είναι αληθινές; Μπορώ κι εγώ να διατυπώσω κάποια ερωτήματα που θα βγάλουν πρώτο τον Παπανδρέου… Τέλος, είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρέπει η κριτική μας να είναι εποικοδομητική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s