ΙΔΟΥ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ… ΚΑΦΡΟΙ!

ΠΓΔΜ: «Η Θεσσαλονίκη ανήκει πνευματικά και πολιτιστικά σ’ εμάς»

Tο Γραφείο του αρχιεπισκόπου Στεφάνου της αποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αντίδραση εκ μέρους της Ελλάδας για όσα ειπώθηκαν στην εορταστική εκδήλωση την αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου, στη Ρώμη, το Σάββατο.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το κήρυγμα του επικεφαλής της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη δεν περιείχε κανενός είδους εδαφικές βλέψεις. Το μήνυμα ήταν εντελώς διαφορετικό και έγινε αντικείμενο σκόπιμης εκμετάλλευσης με την απόσπαση λέξεων από το κείμενο του κηρύγματος.

Ουδέποτε θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε η γενέτειρα της πρώτης δικής μας και πανσλαβικής γραφής, η οποία βασίστηκε στον προφορικό λόγο των τότε κατοίκων του τόπου. Ως εκ τούτου, η Θεσσαλονίκη ανήκει πνευματικά και πολιτιστικά σε εμάς και σε όλους τους σλαβικούς λαούς για πάντα.

Εκ μέρους της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρατίθεται ξανά το κείμενο του κηρύγματος στο σύνολό του: «Αγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη το έργο σου έχει πετρώσει. Σήμερα, στη γενέτειρά σου πόλη έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη, χωρίς καμία ελευθερία για ένα βιβλίο, μια λέξη, ένα γράμμα στη δική σου και τη δική μας γλώσσα. Στην περιοχή όπου όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως μιλάμε εμείς σήμερα, απαγορεύεται, στις μέρες μας, αυτή η γλώσσα όχι μόνο να ομιλείται και να χρησιμοποιείται για προσευχή, αλλά και να υπάρχει. Σήμερα, δυστυχώς, η αντιμετώπιση εκεί είναι πολύ χειρότερη από αυτή της τριγλωσσίας στο δικό σου καιρό. Διαφωτιστή, σήμερα ο,τιδήποτε θυμίζει εσένα και εμάς έχει καταστραφεί στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, τη Φλώρινα, την Καστοριά (σ.σ. τα τοπωνύμια αναφέρονται στη σλαβομακεδονική: Kukus, Lerin, Kostur). Όχι μόνο οι ζωντανοί, αλλά ούτε και οι πεθαμένοι μπορούν να βρουν εκεί ειρήνη». Θα χαιρόμασταν πολύ να ακούσουμε τουλάχιστον ένα επιχείρημα σχετικά με τη μη ακρίβεια αυτών των δηλώσεων».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s