Το «Βήμα» σπόνσορας του Συνασπισμού Ή Να χαρώ, να χαρώ… το μωρό, το μωρό!

Να χαρώ, να χαρώ, να χαρώ… το καπελωμένο μωρό!

28.gif

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

H Αριστερά αναγνωρίζεται στη χώρα μας κυρίως ως δύναμη διαμαρτυρίας. Στην παρούσα συγκυρία, μέσω του συνεδρίου του Συνασπισμού που εκκινεί αύριο, ο κ. Αλ. Αλαβάνος δείχνει να ηγείται προσπάθειας μετασχηματισμού. Αν όντως, όπως υπόσχεται, αναδείξει εναλλακτική πρόταση εξουσίας με θέσεις και δεσμεύσεις, ίσως και να δικαιούται να ονειρεύεται μια νέα ισχυρή Αριστερά, όπως εκείνη των μεταπολεμικών χρόνων. [TΟ ΒΗΜΑ, 6/2/2008]
  • Δεν ξαφνιάζομαι. Είναι βέβαιο ότι ο Ψυχάρης και το Βήμα πλέον στηρίζουν το Συνασπισμό υπό την ηγεσία του νεαρού Τσίπρα. Κάποτε δεν τους άρεσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και τον είχαν πάρει στο κατόπι και τι δεν του έσουρναν!
Τώρα γουστάρουν τον Τσίπρα. Αλλά συγχρόνως μισούν τον Γιώργο Παπανδρέου. Κι αυτό δεν είναι νέο τωρινό. Είναι πολύ παλιό. Έχουν βαλθεί να απαξιώσουν τον Παπανδρέου, να τα βρίσκουν όλα στραβά κι ανάποδα, να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ, να φτιάξουν ένα κόμμα-μαριονέτα, και να συνεχίσουν να κουλαντρίζουν τις τύχες του τόπου.
  • Οι άνθρωποι του συγκροτήματος και ιδιαίτερα κάποιοι που διατηρούν μόνιμες στήλες, έχουν την εντύπωση πως κρατούν στο μέτωπο της σφραγίδα της δωρεάς, πως γνωρίζουν τα πάντα για την πολιτική, την Αριστερά, το Σοσιαλισμό, τον πολιτισμό, το θέατρο, τη λογοτεχνία, τη μουσική, τα πάντα! Κι όποιος ή όποια δεν «κολλάει» στις προδιαγραφές που αυτοί εκεί θέτουν, τότε δεν τους κάνει και… εξοβελίζεται!
Φτάσαμε στο σημείο, ο κύριος εκδότης του Βήματος να καλωσορίζει σε κάποιο club τον νέο πρόεδρο του Συνασπισμού, τον Αλέξη Τσίπρα, του οποίου οι μόνες περγαμηνές είναι [αν έχω καταλάβει καλά] ότι πήρε μέρος σε μαθητικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και διάφορες τέτοιες μαθητικές γιορτούλες. Δεν έχει σημασία ποιον θεωρεί καλύτερο για πρόεδρο το συγκρότημα. Σημασία έχει ότι ο Φώτης Κουβέλης, αν μη τι άλλο, έχει μια ιστορία που τη σέβεσαι είτε είσαι φίλος είτε είσαι εχθρός.
  • Έχει ενδιαφέρον ότι ο άνθρωπος που στη διάρκεια της Χούντας υπέγραφε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον δικτάτορα Παπαδόπουλο για τη διάσωσή του από την «δολοφονική απόπειρα» από τον ήρωα Αλέκο Παναγούλη, ο άνθρωπος που το ΠΑΣΟΚ τον έκανε διοικητή του Αγίου Όρους, ο άνθρωπος που κατάφερε χωρίς πανεπιστημιακές περγαμηνές να διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τώρα να «σπονσοράρει» τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα που ονειρεύονται «μια νέα ισχυρή Αριστερά, όπως εκείνη των μεταπολεμικών χρόνων».
Είναι για γέλια. Μόνο μια φορά η ΕΔΑ κατάφερε να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και σε χρόνο ρεκόρ, εκφυλίστηκε. Και τότε είχε ισχυρές προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς (δημοκρατικούς, φιλελεύθερους, ριζοσπάστες, κομμουνιστές, σοσιαλιστές), όπως οι Γιάννης Πασαλίδης, Σταύρος Ηλιόπουλος, Μιχάλης Κύρκος, Σταύρος Σαράφης, Ηλίας Ηλιού, Αντώνης Μπριλλάκης, Βασίλης Ευφραιμίδης, Παναγιώτης Κατερίνης, Πότης Παρασκευόπουλος, Μανώλης Γλέζος κ.ά. που είχαν περάσει από φωτιά και σίδερο. Τώρα τι θα μας πει ο Τσίπρας – ότι πέρασε από τη φωτιά των μαθητικών καταλήψεων; Και είναι ο Τσίπρας αυτός που θα δημιουργήσει τη «νέα αριστερά»; Ο Συνασπισμός για τι ψάχνει – γιά Πρόεδρο ή για γαμπρό;
  • Το ζήτημα είναι ότι πολλοί δημοκρατικοί πολίτες εγκλωβίζονται στα «όνειρα» του κάθε Τσίπρα και του κάθε Καρίντζη, που έχουν πάρει την πολιτική για πλακίτσες. Τη μια ασχολούνται με τις Γένοβες, την άλλη με τους «θυμωμένους» καλλιτέχνες [που οι περισσότεροι σιτίζονται από τις επιχορηγήσεις του κράτους], την άλλη πετάνε πέτρες στην Αστυνομία, την παράλλη σεγοντάρουν εκείνους που κατεβάζουν τις ελληνικές σημαίες από τα δημόσια κτίρια, βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους ή στο «Φίλιον»: καλά, αυτοί πότε δουλεύουν; Να μην ξεχάσω και το ετήσιο ραντεβού τους στο Λονδίνο, εκεί δίπλα στο άγαλμα του Μαρξ, λες και ολόκληρη Ελλάδα δεν τους χωράει! Στο Λονδίνο γιατί άραγε πηγαίνουν – για προβληματισμό ή για ψώνια; Μάλλον τους πέφτει μικρή η εγχώρια αγορά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s